>

novosti logo

Kolumne Kolumne

Kapetan izručen Hrvatskoj

Vasiljkoviću će se suditi na Županijskom sudu u Splitu zbog optužbe za tri kaznena djela ratnog zločina: mučenja i ubijanja zarobljenih hrvatskih vojnika i policajaca u zatvoru u Kninu u lipnju i srpnju 1991. i u zatvoru u Bruškoj kod Benkovca u veljači 1993., te planiranja i sudjelovanja u napadu na policijsku stanicu u Glini u srpnju 1991.

Vasiljković

Dragan Vasiljković - poznatiji kao Kapetan Dragan - nakon izručenja iz australskog pritvora u kojem je proveo oko devet godina, nalazi se u splitskom pritvoru na Bilicama. Vasiljkoviću će se suditi na Županijskom sudu u Splitu zbog optužbe za tri kaznena djela ratnog zločina: mučenja i ubijanja zarobljenih hrvatskih vojnika i policajaca u zatvoru u Kninu u lipnju i srpnju 1991. i u zatvoru u Bruškoj kod Benkovca u veljači 1993., te planiranja i sudjelovanja u napadu na policijsku stanicu u Glini u srpnju 1991. godine. Bivšem zapovjedniku i instruktoru posebnih krajinskih jedinica, navođenom iz centrale Resora državne sigurnosti Srbije, prijeti dvadeset godina robije, s tim da će mu u izdržavanje eventualne kazne biti uračunat devetogodišnji zatvorski staž u australskom Perthu, odakle je vodio – na kraju neuspješnu – pravnu bitku protiv izručenja Hrvatskoj.

Oluja

Ministar vanjskih poslova i potpredsjednik Vlade Srbije Ivica Dačić izjavio je da će vlast u Srbiji s posebnom pažnjom pratiti koje će zemlje poslati svoje vojnike na vojnu paradu u povodu dvadesete obljetnice operacije ‘Oluja’ koja će se održati u Zagrebu 4. kolovoza. ‘Sudjelovanje njihovih vojski na paradi imat će veoma jasnu negativnu poruku prema Srbiji. Mi ćemo onda to smatrati antisrpskim stavom’, kazao je Dačić, ne objašnjavajući pritom kakve će posljedice trpjeti te zemlje ni kakvu će korist imati Srbija od toga što će tim zemljama zamjeriti slanje predstavnika na mimohod koji će zacijelo proći bez spominjanja više stotina ubijenih srpskih civila i više od dvjesto tisuća protjeranih. A kad smo već u Srbiji, valja zabilježiti i komičan pokušaj predsjednika Tomislava Nikolića da pismom engleskoj kraljici osujeti izglasavanje rezolucije Ujedinjenih nacija o genocidu u Srebrenici, rezolucije koja još nije bila donesena kad smo zaključivali ovaj broj.

Burze

Cijene dionica na azijskim burzama već danima oštro padaju, što je posljedica strmoglavljivanja burze u Šangaju i ulagačkog straha od još drastičnijeg slabljenja kineske ekonomije, odnosno veličinom druge svjetske ekonomije. Od sredine lipnja burzovni indeksi u Šangaju pali su za više od trideset posto i nastavljaju tonuti, unatoč nastojanjima kineske Vlade i tamošnje centralne banke da stabiliziraju tržište: dosad je izgubljeno oko tri hiljade milijardi dolara tržišne vrijednosti kineskih tvrtki čije su dionice izlistane na burzama. ‘Posljedice tržišne korekcije tek će uslijediti. Očekujemo daljnje usporavanje rasta kineskog gospodarstva i potrošnje, slabije poslovne rezultate kompanija i veći rizik od financijske krize’, pišu analitičari Bank of America Merrill Lynch, a prenosi Hina. Još, međutim, nema relevantnih procjena o tome hoće li kineske ekonomske nedaće, u kombinaciji s političkom i financijskom krizom u temeljito uzdrmanoj eurozoni izazvanom grčkim tehničkim bankrotom, dovesti do nove globalne recesije tek što je završena višegodišnja recesija uzrokovana američkim financijskim slomom.
1/1