Novosti

Politika

Karnevalsko-nacionalističko ludilo zahvatilo i Mostar

Spaljivanje lutke Martine Mlinarević obračun je sa svima koji nerviraju hrvatske nacionaliste, kaže povjesničar Dragan Markovina, dok je za novinarku Šteficu Galić dokaz stanja svijesti hercegovačke desnice i bolesnog društva

W3vysao5wjl6thh41dgplt2qsoc

U utorak je u Mostaru na karnevalu zapaljena lutka književnice i veleposlanice BiH u Češkoj (foto Denis Kapetanović/PIXSELL)

Mostarci su svo zlo i nedaće u zadnjoj godini odlučili utjeloviti u lutki s likom Martine Mlinarević, književnice i veleposlanice Bosne i Hercegovine u Češkoj, koju su jučer ritualno zapalili na tamošnjem karnevalu. Lutku su nazvali ‘Bukača Huzurpator’, referirajući se na knjige Marine Mlinarević – ‘Bukača’ i ‘Huzur’, a u ruke su joj smjestili diplomu. Zašto baš diplomu, pojasnio je predsjednik karnevala Božidar Puljić u izjavi za medije, rekavši da je to inicijalna ideja Univerziteta u Banjaluci, Univerziteta u Sarajevu i Sveučilišta u Mostaru, koji su prvi osudili čin njenog postavljanja za veleposlanicu bez obzira na što nema fakultetsku diplomu.

Puljić tvrdi da spaljivanjem lutke s likom književnice Martine Mlinarević na satiričan način govore o problemima u društvu. Tradiciju spaljivanja na lomači lika osobe koja se proglasi krivom za svako zlo tokom godine, objašnjava on, njeguju već 20 godina u Mostaru.

Povjesničar Dragan Markovina kaže da takva karnevalska tradicija prije rata nije postojala te da je ovaj tip karnevala uveden u Mostar s dolaskom HDZ-a u grad.

- Otada su manje-više iste poruke, a to je suprotno tradiciji karnevala kakav je zamišljen – da se spaljuju moćnici. Realni krivci koji bi trebali biti meta građanskog bunta skoro da stoje iza samog karnevala - rekao je Markovina.

Ističe da smatra da svatko tko je ušao u politički prostor može biti meta kritike. Nakon što je Mlinarević postala politička dužnosnica, ona se više ne može tretirati kao obična spisateljica ili isključivo intelektualna radnica, tvrdi Markovina. Ipak, dodaje da Mostar ima prave krivce za stanje u gradu, a to nikako nije Martina Mlinarević.

- Jasno je da se radi o nastavku nacionalističke politike i obračunu sa svima onima koji nerviraju hrvatske nacionaliste. U Mostaru je propala zadnja firma Aluminij, 900 ljudi je otišlo na ulicu, a tu prilično veliku odgovornost ima HDZ, dakle itekako postoje pravi krivci - zaključio je Markovina.

O svemu se oglasila i sama Martina Mlinarević na svom Facebook profilu.

‘Kad misliš da si vidio sve… i doživio sve. U Mostaru spalili mene na karnevalu. Ono kad si kriv za svo zlo što je pogodilo Hercegovinu i Mostar zadnjih godina. Dakle, ne mogu ja sebi naraditi PR-a, koliko mi ga hercegovački maloumnici mogu džabe napraviti. Fala braćo!’

Ovaj događaj za Novosti kratko je komentirala glavna urednica mostarskog portala Tačno.net Štefica Galić, u bosanskoj javnosti također osporavana i izložena napadima nacionalista.

- To je stanje svijesti hercegovačkog desnila. Mi smo bolesno društvo, a niko se ne liječi. Naprotiv. Bit će gore ako niko ne reaguje, a mislim da neće reagovati - rekla je Štefica Galić.

Martina Mlinarević je zbog svog pisanja zadnjih nekoliko godina u bosansko-hercegovačkoj javnosti izložena govoru mržnje, napadima na društvenim mrežama i prijetnjama koje su eskalirale u avgustu prošle godine. Organizatori festivala Evergreen u Čitluku ljetos su joj otkazali gostovanje zbog pritiska pojedinaca i sponzora, a tim je povodom dala intervju našem tjedniku.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više