>

novosti logo

Društvo Društvo

Katran i perje: Suicid iz zasjede

U vrijeme kad je HTV okupiran desničarskim fanaticima, dovođenje Mirjane Hrge na RTL najveće je medijsko samoubojstvo u povijesti Hrvatske

Na konferenciji o slobodi medija, organiziranoj u Novinarskom domu, izbio je sramotan incident, koji je zamalo imao katastrofalne posljedice po sigurnost domovine. Dok je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u izlaganju slavila sve veću slobodu medija u Hrvatskoj, moglo se načuti nekoliko jedva ispuštenih zvižduka aktivista Radničke fronte. Dotični su držali transparent na engleskom jeziku ‘Hrvatska vlada ubija medije’ te su općenito izgledali toliko strastveno da se svakog trenutka očekivalo kako će odapeti – ni cipele da poleti kao na Georgea Busha u Iraku, ni mućka poput onoga za Nicolasa Sarkozyja. Na dosadno predvidljiv način ugrozu je popratila spektakularna akvizicija RTL-a Mirjana Hrga, povratnica s Al Jazeere Balkans, na koju je pak došla s Nove TV, a gdje se davno stvorila s HTV-a. Ili tako nekako.

‘Kako je uopće došlo do ovoga? Ako su unijeli transparent, mogli su unijeti bilo što’, mrtvo-potreseno upitala je iz studija Hrga nesretnog reportera iz HND-a. Siromah je dobio dužnost da po sigurnosnim pitanjima harangira predsjednika zanatske udruge Sašu Lekovića. Za nekolicinu aktivista RF-a u kroničnom izdisaju Hrga je tako prozirno dala naslutiti da se moglo raditi o dobro obučenim boljševičkim bombašima-samoubojicama…

U vrijeme kad je HTV okupiran desničarskim fanaticima, dovođenje Mirjane Hrge na RTL najveće je medijsko samoubojstvo u povijesti Hrvatske, koja inače ne oskudijeva sličnim anomalijama. Dok umniji ljudi prebiru po daljinskim upravljačima, šizoidno bježeći s frekvencije javne TV kuće, RTL je raskopao sasvim pristojni RTL Danas, tjerajući upravo takav segment publike. Emisiju su prepustili urednici koja postavlja pitanja koja su koliko zdravo nedotupava toliko i jeftino patriotska. Tako je slika RTL-a bezrazložno i tužno zamrznuta u zloglasnim HTV-ovim ‘Motrištima’ 1997. godine.

‘Recite je li ovo bilo baš pravo mjesto i vrijeme za ovakav istup’, tresnula je prije nekoliko tjedana iskusna isljednica Hrga bivšem predsjedniku Ivi Josipoviću, kad je ovaj dao intervju nekom srpskom tabloidu, govoreći o usponu ustaštva u Hrvatskoj. Pritom je još moglo biti jasno što je u njezinoj glavi trebalo biti krivo mjesto (tabloid, pa još srpski), ali nikako se nije dalo skužiti zašto je vrijeme bilo pogrešno (oslobađanje Šešelja?, ciklona iz Genovskog zaljeva?).

U svakom slučaju, Mirjana Hrga i dalje rutinski vozi na autopilotu iz vremena ‘Motrišta’, kad je bila među udarnim iglama Miljenka Manjkasa, okorjelog HDZ-ovog agitpropovca. Čestitke menadžmentu RTL-a – virtuozan pogodak vatrenim oružjem u vlastitu nogu. Uvjerljiv pokušaj suicida iz zasjede.

1/1