>

novosti logo

Društvo Društvo

Katran i perje: Urlikulum

Crkva marljivo preuzela obavezu Ministarstva obrazovanja: Nakon što je oduševljena mladež u katoličkoj osnovnoj školi pjesmom otjerala bandu preko izvora, ganuti kantautor je balavurdiji poručio da preispituju smisao postojanja i izgrađuju vrijednosti ljubavi prema vjeri, Bogu i domovini

Javnost zdvaja hoće li najavljene reforme obrazovanja uopće biti jer Vladi ne pada na pamet da za istu osigura novac. Razbarušena liberalno-tržišna reforma sadašnjim vlastodršcima izaziva kronični zapletaj crijeva, pa je u međuvremenu očito pala odluka da se ovaj zahvat obavi drukčije. To se čini na izrazito suptilan način: u organizaciji odane saveznice Vlade – Katoličke crkve. U katoličkoj osnovnoj školi u Šibeniku proveden je eksperimentalni program u vidu predavanja poznatog domoljubnog umjetnika, mislioca i pedagoga Marka Perkovića Thompsona.

Kako javlja portal infovodice.com, ovaj muškarac u srednjim godinama, koji je sebi nadjenuo nadimak po popularnom mitraljezu iz Drugog svjetskog rata, nadahnuto je govorio učenicima 7. i 8. razreda o čemu nego o vjeri, ljubavi prema obitelji, vjeri, domovini, Bogu, vjeri te napose o iskustvima iz Domovinskog rata. Predavanje u organizaciji Katehetskog ureda Šibenske biskupije i Družbe sestara franjevki od Bezgrješne moderirala je jedna od bezgrešnih sestara, čije lice je zasjalo od ponosa kada je pušten čuveni Thompsonov napjev ‘Čavoglave’. No kada su nazočna djeca poklikom odgovorila na pozdrav ‘Za dom – spremni’ kojim ovaj hit gromoglasno započinje, časna je malko zaklimala glavom lijevo-desno kako bi blago prekorila učenike. Njima, nestašnima kakvi već jesu pubertetlije, nije smetalo da zborno zapjevaju miroljubive stihove unatoč blagom majčinskom prijekoru časne. Nakon što je oduševljena mladež pjesmom otjerala bandu preko izvora, ganuti kantautor je balavurdiji poručio – kao što smo već istaknuli – da preispituju smisao postojanja i izgrađuju vrijednosti ljubavi prema vjeri, Bogu, vjeri, domovini i obitelji. Posebno se osvrnuo na preobraćenje koje je doživio 2000. godine, sudjelujući u radu jedne molitvene zajednice. Njegova katarza koincidirala je s prvim kratkotrajnim i neslavnim povratkom jugoboljševičkih snaga na vlast.

Oni mediji koji su se usudili izrugivati ovom tankoćutnom izlaganju doživjeli su promptan i žestok odgovor s Thompsonove web-stranice. Otuda im je politološki rafinirano poručeno da ‘Čavoglave proglašavati ustaškom pjesmom znači potvrdu kompatibilnosti i homogeniziranja lijevog fašizma sa jugo-komunističkom politikom tj. proglašavanja hrvatskih branitelja ustašama’. Da ne bude zabune, snimka pokazuje da su dvojica učenika otišla piškiti, desetak curica tipkalo je po smartfonima, dok su trojica derana kopala nosove i igrala džepni biljar.

Iz Siska stiže i vijest da je na vjeronauku u Strukovnoj školi prikazan čuveni dokumentarac Jakova Sedlara o Jasenovcu, koji je vjeroučitelju dao biskup Vlado Košić.

1/1