Novosti

Društvo

Katran i perje: !

Kolumnist Slobodne Dalmacije Tihomir Dujmović prakticira odmjeren stil pisanja. Po pitanju uskličnih znakova autor je održao uobičajeni prosjek od 128,5 istih po tekstu

Tfovnyaqmxseqhfbgx9kosxdvap

Tihomir Dujmović  (foto Duško Jaramaz/PIXSELL)

Rijetkim preživjelim čitateljima ‘Katrana i perja’ zacijelo je poznato da autori ove odiozne rubrike povremeno poniru u određene sadomazohističke eksperimente, zaronjavajući dublje čak i od mutljiša u kojem sami djeluju. Radi se o izučavanju same iznutrice domaćeg javnog izražaja: prostora koji obuhvaća nekoliko portala što ih obično nazivamo desničarskima. Kako bismo ovo putovanje na kraj internetske noći preživjeli, prije polaska trgnemo dvije-tri čašice nerazrijeđenog Domestosa, pri čemu toplo preporučujemo onaj crno-žute ambalaže, namijenjen odčepljivanju sanitarnih čvorova.

No ne skrivaju se perverzna zadovoljstva samo na portalu narod.hr. Ovaj put posjetit ćemo Slobodnu Dalmaciju, nekoć ugledne novine. Ondje se u doba osovine Orešković-Karamarko-Petrov udomio omanji novinarski zdrug gospode i gospođa desnih kolumnista. Službujuća postrojba je u bojnoj gotovosti zbog činjenice da Zlatko Hasanbegović ispada iz kratkotrajne, ali slavne epizode na čelu Ministarstva kulture. Osobito ih uzbuđuje činjenica da bi stranka SDSS mogla sudjelovati u novoj vlasti na bilo koji način – osim onaj u doba Tomislava Karamarka. Tada nikako nije participirala, zbog čega su kolumnisti doživjeli oživotvorenje mokrih snova.

‘Ne sjećam se da je osim dr. Tuđmana i jedan hrvatski političar u zadnjih četvrt stoljeća uživao ovakvu popularnost kao Hasanbegović’, piše udarna igla Slobodne Tihomir Uskličnik Dujmović. Sve se to zbiva u kolumni u kojoj je po pitanju uskličnih znakova autor održao uobičajeni prosjek od 128,5 istih po tekstu. Gastrointestinalne napadaje u Dujmovića izaziva i pojava Furija Radina, pa se autor pita kog će vraga HDZ-u Pupovac i Radin kad, pazite ovaj ljupki citat, ‘već danas imamo barem 77 mandata koji se mogu odnijeti na Pantovčak’. Uvaženi gospodin kolumnist, koji je po vlastitim tvrdnjama od neimaštine jedva preživio razdoblja Račana, Mesića i Milanovića, drugarski savjetuje Andreju Plenkoviću da bi ga prefrigani manjinci mogli preveslati ‘savršenim političkim zločinom’, viđenim već u doba Ive Sanadera.

‘Ne sjećam se da je i jedan hrvatski političar taknuo u žiroračune hrvatske kulture prokazavši pritom patološku anacionalnu, da ne kažem projugoslavensku svijest koja tamo vlada. Hrvati su shvatili što je napravio Hasanbegović i zvijezda je rođena i to se ne može izbrisati gumicom’, navodi uobičajeno miroljubivim i neudvoričkim stilom Dujmović, kojem su u Hasanbegovićevoj eri profesionalne sposobnosti donijele procvat. Tako je dobio i emisiju na Hrvatskoj televiziji u kojoj je sličnim tezama zabavljao malu djecu u terminu nedjeljom ujutro. Mi ćemo naručiti još po dva Domestosa. Konobar!

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više