Novosti

Kronika

Kazalište u bivšoj sinagogi

Bjelovarska sinagoga, inače Dom kulture, prenamijenjena je u izuzetno opremljeni, moderni teatar. Kompletna sanacija unutrašnjosti i opremanje stajalo je 18 milijuna kuna. Svečano otvorenje očekuje se u augustu

Large 10

Novi bjelovarski teatar (foto Damir Špehar/PIXSELL)

Poznata bjelovarska sinagoga, današnji Dom kulture, izgrađena je 1917. godine, a prije nekoliko dana obnovljena je i pretvorena u modernu pozorišnu dvoranu. Radovi na dvorani stajali su oko 18 milijuna kuna, a uključivali su kompletnu sanaciju unutrašnjeg prostora kao i njezino opremanje. Svečano otvorenje pozorišta kakvog je Bjelovar itekako zaslužio, očekuje se u augustu ove godine.

- S obzirom da se radi o bivšoj sinagogi, šaljemo snažnu poruku o Bjelovaru kao multikulturalnom gradu u kojemu, u ravnopravnom suživotu živi čak 21 od 22 registrirane nacionalne manjine - istaknuo je bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak prilikom obilaska novouređenog prostora.

Povećan je kapacitet sjedećih mjesta kojih je sada nešto manje od 400, postavljena je podizna platforma na povećanoj pozornici, napravljene su lože, uređen podrum, a prvi put je postavljeno dizalo za osobe s invaliditetom. U kolovozu bi trebao početi i poznati kazališni BOK fest.

Pozitivne dojmove o uređenju pozorišta izrazile su i voditeljica zapažene amaterske udruge Bjelovarsko kazalište Margareta Fabičević i ravnateljica bjelovarske Glazbene škole Vatroslav Lisinski Nevenka Presečan Arvay. Ravnateljica Arvay pohvalila je obnovu te je dodala kako u Hrvatskoj nije vidjela bolju dvoranu posebice kada je akustika u pitanju. Nakon obilaska novog pozorišta, za sve prisutne nekoliko skladbi na violinu i violončelu odsvirali su muzičari Vanda Novoselec i Neven Šverko.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više