>

novosti logo

Kaznena prijava protiv Penave zbog poticanja na nasilje i mržnju

‘Penava je snimku utakmice iskoristio u najgorem kontekstu. Nisam vidio mizerniji primjer populizma’, kaže Pavao Josić iz Živog zida koji je vukovarskog gradonačelnika prijavio i pravobraniteljici za djecu

Pavao Josić, prvi čovjek vukovarskog Živog zida, podnio je Državnom odvjetništvu kaznenu prijavu protiv gradonačelnika Vukovara Ivana Penave zbog javnog poticanja na nasilje i mržnju. Povod je Penavina konferencija za novinare, održana 14. siječnjana, na kojoj je, između ostalog, prikazao video snimku s nogometne utakmice između NK Vuteksa i HNK Vukovara ‘91.,od 24. listopada 2018, na kojoj se jasno vide lica maloljetnika koji nisu ustali za vrijeme intoniranja hrvatske himne.

Penava je, osim toga, rekao da se radi o učenicima Tehničke škole ‘Nikola Tesla’ koji pohađaju nastavu po srpskom programu. Snimka je, uz to, i dalje javno dostupna na službenim gradskim internetskim stranicama. Dva dana poslije, napadnut je jedan maloljetnik iz te škole koji pohađa nastavu po srpskom programu.

- Odlučio sam podnijeti kaznenu prijavu kada sam vidio da je sporni snimak napravljen još u desetom mjesecu prošle godine – rekao je Josić u razgovoru za Novosti.

- Da je gradonačelnik Penava kao prosvjetni djelatnik i profesor tjelesnog odgoja iskreno želio djelovati, mogao je od listopada 2018. održati cijeli niz sastanaka, razgovarati s djecom i svojim primjerom pokazati da se himne moraju poštovati te da nije dobro vrijeđati tuđe osjećaje. Mogao im je pokazati da ustanu i na srpsku himnu kad se intonira.

Umjesto toga, nastavio je Josić, Penava je snimku držao u ladici kao alat da mu zatreba kad krene sakupljati političke poene među pripadnicima ekstremnih skupina.

- On bi kao profesor trebao točno znati što napraviti u nepoželjnim situacijama iz kojih se može izroditi nešto nepovoljno za društvo u cjelini. Zanemario je sve što je trebao učiniti kao profesor i iskoristio snimku u najgorem kontekstu koji je mogao. Pa tko bi mogao bolje znati kako se ponašaju klinci u tim godinama od profesora tjelesnog? Premda sam član stranke koju se često optužuje za populizam, rekao bih da gori i mizerniji populizam od ovog Penavinog nisam vidio – dodao je Josić, koji je ujedno podnio prijavu Pravobraniteljstvu za djecu zbog etiketiranja djece i označavanja mete među njima.

Prema neslužbenim informacijama, učenika je napalo petero do šestero mladića s fantomkama, među kojima je bio i jedan bez kape koja bi mu skrila lice, a kojeg je napadnuti maloljetnik prepoznao kao člana navijačke skupine Bad Blue Boysa.

O napadu na maloljetnika na autobusnoj stanici oglasila se i Policijska uprava vukovarsko-srijemska iz koje su medijima poručili da saznanja iz kriminalističkog istraživanja ‘upućuju na sumnju da se radi o pripadnicima različitih navijačkih skupina, od kojih su svi maloljetnici’. ‘Naime, nakon verbalnog sukoba u kojem su sudjelovala dva pripadnika jedne navijačke skupine naspram tri pripadnika druge navijačke skupine uslijedio je fizički sukob dvije maloljetne osobe, u kojem je jedna maloljetna osoba lakše ozlijeđena’, priopćila je PU vukovarsko-srijemska.

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac u petak je za N1 televiziju komentirao napad kazavši da se može dovesti u vezu s toleriranjem grupnog nasilja pojedinih navijačkih grupa prema učenicima škola koje pohađaju djeca srpske nacionalnosti. ‘Ovo što je uradio gradonačelnik Penava sigurno je u suprotnosti sa zakonima u Republici Hrvatskoj, Zakonu o dobrobiti i zaštiti djece, sasvim sigurno je protivno odredbama zakona koji se tiču međunacionalnog povjerenja i sasvim sigurno je protivno njegovoj ulozi kao gradonačelnika da govori i zastupa interes svih građana, a ne samo jednog dijela građana kao što to on čini’, rekao je Pupovac.

Govoreći o snimci rekao je da je stavljanje video-materijala na službene stranice Grada Vukovara, u kojima se izlaže djecu rizicima napada, kao i prozivanje Tehničke škole ‘Nikola Tesla’, premda je jedna od najboljih na istoku Hrvatske, ‘nešto što zaslužuje da se prouče zakonske odredbe i ukoliko to proučavanje, koje je u tijeku, bude imalo osnove, sasvim sigurno će ići prijava’.

‘Ne želim komentirati nikakve izjave iz SDSS-a. Očekujem od policije da dobijem puno izvješće o događaju. Žao mi je što je došlo do sukoba i što je mladić ozlijeđen. Uvijek sam protiv nasilja’, rekao je prozvani Penava za Večernji list.

Reagirao je i predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić, koji je kazao da incidenti postaju zabrinjavajući. ‘Potrebno je stati, potreban je razgovor i dijalog. Ako postoji problem, a problema ima, potrebno je te probleme riješiti i u gradu Vukovaru, pa i u Zagrebu, zaustaviti ovo što se događa, jer incidenti polako postaju zabrinjavajući’, ocijenio je Bačić. Na pitanje o Penavinoj odgovornosti, kazao je da je ‘teško direktno povezati izjavu gradonačelnika Vukovara s događajem koji se dogodio’.’Mi smo u stranci rekli što mislimo o toj izjavi, premijer je pozvao gradonačelnika Vukovara na razgovor i nadam se da će u idućim danima doći do smirivanja takvih napetosti’, rekao je Bačić i pozvao na više razumijevanja, dogovaranja kao i uvažavanja s jedne i druge strane.

1/2