Novosti

Politika

Kaznena prijava zbog oslikanih srdaca

Virovitička novinarka i aktivistica Iva Anzulović zaradila je kaznenu prijavu zbog slikanja po nogostupu ispred Policijske uprave

Q3jbnq51sk7u32hd0llhctu2jrv

Oslikani ulaz u Policijsku upravu

U nedjelju, oko 13 sati, virovitička slobodna novinarka i aktivistica Iva Anzulović plavom bojom je iscrtala srca ispred ulaza u Policijsku upravu virovitičko-podravsku. Njen konačni cilj je bio da srcima oslika cijeli nogostup od policijske do gradske uprave upravo ovom bojom jer kako kaže – ona povezuje plave policijske uniforme i boje Hrvatske demokratske zajednice - ali je u tome spriječena. Nakon očevida i razgovora sa županijskom državnom odvjetnicom, policijski službenici su utvrdili da je riječ o prekršaju i da će autorica od komunalnog redara dobiti račun troška skidanja natpisa. Međutim, sat vremena nakon što je Anzulović puštena kući, policija se predomislila pa je uhićena zbog kaznenog djela - oštećenja tuđe stvari.

- Bio je to moj način da po Ustavu i konvencijama o ljudskim pravim iskoristim slobodu izražavanja i na javnoj površini izrazim stav o radu te institucije u slučaju neistražene smrti gradskog pročelnika Siniše Palma kojeg je gradonačelnik Ivica Kirin označio kao jedinog krivca u slučaju nestanka 17 milijuna kuna iz gradske blagajne. Što se u nedjelju poslijepodne dogodilo u Policijskoj postaji Virovitica nije jasno ni službenicima koji u njoj rade – govori Iva. Kaže da će protiv pojedinaca iz Policijske uprave virovitičko-podravske i njenog načelnika Siniše Kneževića podnijeti prijavu zbog zlouporabe položaja.

- Želim da mi odgovore što znači naziv ‘javna površina’? Kada nogostup pripada nekome i – kome. Pojedinci će snositi pravne posljedice. Zakon se neće tumačiti proizvoljno i kako kome paše, bila ja kriva ili ne – uvjerena je Anzulović.

No tu nije stala jer potez od gradske do policijske uprave koji je ironično nazvala Alejom ljubavi i dalje planira oslikati plavim srcima.

- Predat ću zahtjev komunalnom uredu i čekati rješenje te spojiti srcima ove dvije uprave koje se javno vole. Na sav kriminal koji se odvija u gradskoj, policijska uprava okreće glavu i ja na to želim upozoriti. Kada policijska služba postane neovisna od politike i lokalnih šerifa, onda će se itekako poštivati pravni poredak, a ova zemlja biti pravna država. Policijska služba je temelj osiguranja pravnog poretka – objašnjava Iva.

Ova slobodna novinarka i aktivistica već je oslikavala lokalne nogostupe u dva navrata. Jednom je ispred zgrade HDZ-a ironično napisala ‘Živijo Josip Đakić - živijo!’. Drugi put je ispred ulaza u Gradsku upravu nacrtala 17 upitnika, aludirajući na nestalih 17 milijuna. Tada nije zaradila ni prekršajnu, a kamoli kaznenu prijavu.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više