Novosti

Politika

Keleminec najavio marš na Jasenovac

Nakon što je negirao razmjere holokausta i genocida počinjenih u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, predsjednik proustaškog A-HSP-a je ispred ureda Srpskog narodnog vijeća najavio odlazak u Jasenovac

Vhjv3owuhean08pxvtkrdyw6ga1

Dražen Keleminec (foto Patrik Macek/PIXSELL)

Zapamtite ove riječi: Živog me više nikada neće uhititi, uzviknuo je Dražen Keleminec, predsjednik proustaške Autohtone - Hrvatske stranke prava (A-HSP), na prosvjednom skupu koji je jutros održan u centru Zagreba. Sa svojim pristašama ponovno se okupio ispred ureda Srpskog narodnog vijeća (SNV), a kao razlog okupljanja naveo je postupanje policije, koja je u nedjelju, uoči državne komemoracije za žrtve ustaškog logora Jasenovac, zaustavila automobil u kojem se Keleminec nalazio i zatim ga uhapsila. U pozivu na skup je naveo da je ‘Milorad Pupovac naredio njegovo uhićenje, a da ga je Plenković izvršio’.

Međutim, kako su objasnili iz Policijske uprave sisačko-moslavačke, predsjednik A-HSP-a priveden je u mjestu Uštica jer je odmah po izlasku iz automobila ‘negodovao, vrijeđao policijske službenike i kršio javni red i mir’. Unatoč opetovanom kršenju zakona, Keleminec se danas pozivao na hrvatski pravni sustav i svoja, navodno, pogažena ustavna prava o slobodnom kretanju i političkom djelovanju.

- Jel vi znate što su oni meni radili? Kaj sam ja zvijer? Ja sam Hrvat, dragovoljac koji je stvarao Hrvatsku - povikao je Keleminec ispred SNV-a, dok je, usput, ušutkavao novinare.

- Oni su vama prezentirali laži samo da se opravdaju zašto nam nisu dozvolili da dođemo u Jasenovac i zašto su me uhitili - dodao je.

Osim naglo otkrivene selektivne ljubavi prema Ustavu RH, ostatak vremena iskoristio je za uobičajeno nabrajanje nebuloza: velikosrbi, Jugoslaveni i ostali izdajnici vladaju Hrvatskom, Pupovac je najmoćniji čovjek koji kontrolira policiju, sudove i DORH, a Jasenovac je ‘velika laž’ jer je tamo ubijeno ‘manje od 2000 ljudi’.

Dodao je i da Srpska pravoslavna crkva uporno pokušava žrtve holokausta u Srbiji pripisati Hrvatskoj, da su mnogi zapovjednici u NDH bili Židovi i Srbi i da je Židov bio na čelu Jasenovca. ‘Ekskluzivno’ je otkrio da zapravo ‘ne živimo u Republici Hrvatskoj, nego u novoj Jugoslaviji i Velikoj Srbiji’.

Na skupu, na kojem se okupilo dvadesetak njegovih obožavatelja i desetak policajaca, jaukao je i zbog tretmana u pritvoru u Novskoj, gdje mu je zasmetalo što se ‘policajac izderao na njega i naredio mu da skine vezice’ i što ga je, navodno, gurao pri ulasku u policijski kombi. Za kraj je najavio marš svojih istomišljenika ‘s križevima i lampašima’ na Jasenovac, koji bi se trebao održati 6. svibnja.

Prisutnima se potom obratio Nikola Lukić, član A-HSP-a, koji je održao čas povijesti o britanskoj ulozi u stvaranju Jugoslavije. Prilikom objašnjavanja o značaju religije i kardinala Alojzija Stepinca u njegovom životu, Lukić se dohvatio križa. Za kraj, odnosno do novog prosvjeda ispred SNV-a, okupljeni su izmolili Očenaš.

Podsjetimo, samo u prošloj godini članovi A-HSP-a održali su najmanje sedam prosvjeda s antisrpskim predznakom. U njih se ubrajaju javna spaljivanja primjeraka tjednika Novosti, zbog čega je DORH protiv Keleminca podignuo optužnicu po Kaznenom zakonu.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više