>

novosti logo

Vijesti / Svijet Vijesti / Svijet
Piše Igor Lasić

Kina vrti gdje Evropa neće

Liberalni tisak odjednom nema problema s ‘komunističkim’ novcem: Novine i posebni prilozi namijenjeni ekonomskim zbivanjima puni su mokrih snova o tome da će Kinezi u Hrvatskoj ostvariti basnoslovne investicije

Basnoslovni popis budućih kineskih investicija u Hrvatskoj, svečano izabranom zemljom u ekskluzivnoj ulozi, preplavio je protekli tjedan ovdašnje medije. SEEbiz, Index, Slobodna Dalmacija – da pobrojimo samo neke – ostavljaju utisak da se hrvatskoj privredi sprema istinska renesansa, mada je iz tih vijesti, za početak, teško razabrati i otkud bi točno dospio novac. Naime, početkom idućeg mjeseca održat će se u Pekingu forum UNIDO-a, organizacije Ujedinjenih naroda za industrijski razvoj. Doznajemo da je pripremljeno sto milijardi juana, odnosno 13 milijardi eura, za razne ulagačke projekte, a Hrvatska će na forumu oficijelno biti tzv. zemlja u fokusu.

Dobro, činjenica je da UN već dugo ne predstavlja bog zna što, pa otud valjda izvještajni nered oko pitanja koja je točno, u ovom slučaju, funkcija njegove organizacije. Kao i, s druge strane, koja je funkcija najmnogoljudnije zemlje svijeta i velesile jednostranačkog kapitalizma na tom forumu. Bit će da je dovoljno indikativno to što se suma investicija izražava u kineskoj valuti, pa biva jasno i da će upravo službeni Peking domaćinski odriješiti kesu. Osim što je Kinez aktualni predsjednik UNIDO-a te je u Kini i sjedište agencije ISEC za prijenos i promociju solarne tehnologije pri toj organizaciji, ali to saznajemo tek pomoću znatiželje i web-pretraživača.

Uglavnom, baš ISEC će okupiti članice UNIDO-a u Pekingu, a navodi se niz konkretnih projekata, poput poslijeratne rekonstrukcije, gradnje zadarskoga lučkog kontejnerskog terminala za solarnu tehnologiju, restrukturiranja brodogradnje, gradnje prvog svjetskog stadiona sa solarnom tehnologijom u suradnji s Hrvatskim nogometnim savezom, sjedišta kinesko-hrvatske filmske akademije, programa proizvodnje vina, otvaranja Centra za poravnanja u kineskoj valuti za međunarodno tržište itd. Nema smisla dalje, ionako tu dobar dio zvuči kao da je onaj filmski centar već počeo izbacivati hitove u žanru planetarno slavnog kineskog fantasyja. Ili pak kao da smo se vratili u daleku prošlost, dok su izvjesni kineski dinasti smatrali kako je najbolji izraz moći – njihovo neumjereno darivanje pokorenih zemalja.

Spomenuli bismo radije nešto drugo, što je također promaknulo kolegama impresioniranim popisom neodoljivih potencijalnih poklona. Kina već pet godina, dakle, od jednog samita u Bukureštu, najavljuje i manjim dijelom realizira enormne investicije – ukupno sto milijardi dolara – za jugoistočnu Europu, posebno Balkan, s naglaskom na infrastrukturu. Ni motiv nije tajna: prodor nagomilanog kineskog kapitala do europskounijskog tržišta na mala vrata, čemu se protive sjeverozapadne sile. No Kina očito ne namjerava odustati, a to dobiva na važnosti onako kako s vremenom istočne zemlje EU-a zapadaju u sve težu ekonomsku situaciju kojoj Bruxelles ne nalazi odgovora doli jalovog fiskalnog discipliniranja.

Umjesto aplaudiranja, Hrvatskoj bi bolje bilo da odvagne položaj spram EU-a i Kine, i porazmisli o vlastitoj ekonomsko-političkoj strategiji koja, dabome, uopće ne postoji. Jer nama je svejedno je li riječ o solarnoj tehnologiji zbog koje je Kina s EU-om donedavno vodila trgovinski rat, pritom ugrozivši najviše sebe, ili o npr. kozmodromu. Nemamo pojma što znači ‘program proizvodnje vina’, pa ni ‘restrukturiranje brodogradnje’ između današnje najveće brodograđevne zemlje i – dok nje u tome nije jako ozbiljno ni bilo – donedavne treće u svijetu. Umijemo i dalje samo fantazmatski zazivati strane investicije, zaključani u svoju letargiju, i od Kine veću.

1/1