Novosti

Kronika

Kипaр - жртвa културoцидa

Вojин Бaкић у служби пoдизaњa грaђaнскe свиjeсти: Moнумeнтaлнa дjeлa чувeнoг кипaрa пoстaвљeнa диљeм Хрвaтскe, тиjeкoм 90-их гoдинa прeтрпjeлa су знaтнa oштeћeњa

Sx0vsxfxj00d781hu02lwebcikw

O Бaкићу и у Дaрувaру

Nakon Bjelovara, retrospektivna izložba o životu i stvaralaštvu Vojina Bakića, pod nazivom ‘To je Vojin Bakić’, preselila se u Daruvar. Fotografije djelovanja Vojina Bakića, u Daruvaru su postavljene na inicijativu zamjenika župana Saše Lukića te u organizaciji VSNM-a Daruvar i Grada Daruvara.

Izložbeni postav sasvim nedvojbeno svjedoči da je Bakić jedan od najvećih hrvatskih kipara 20. stoljeća, osobito poznat po osebujnom pristupu u oblikovaju materijala. No ta veličina ipak je poznatija u svjetskim nego domaćim okvirima. Razlog tome leži i u činjenici što je Bakić na području Jugoslavije bio percipiran kao kipar NOB-a. Izložbama u njegovom rodnom kraju, Bakića se želi vratiti kući te istaknuti veliku ulogu koju je ovaj umjetnik imao u borbi protiv fašizma.

Monumentalna djela ovog kreativca postavljena diljem Hrvatske tijekom 90-ih godina pretrpjela su znatna oštećenja. Mahom se radi o ostvarenjima koja odaju počast narodima bivše Jugoslavije stradalim tijekom Drugog svjetskog rata. Među njima najviše se ističe Spomenik pobjedi revolucije naroda Slavonije, tada najveća apstraktna skulptura u svijetu. Postavljena u Kamenskoj, uništena je 1992. godine. Primjer je to kulturocida i odnosa prema umjetnosti za kojom više niti jedna vlast ne bi smjela posegnuti. Stav je to i predsjednika VSNM-a grada Daruvara, Nenada Šironje.

- Umjetnost i kultura čine ljude boljima. Umjetnost ruši granice, a ne postavlja ih. To je nacionalni interes za koji se treba i za kojeg se moramo boriti. Na sreću, mi građani grada Daruvara imamo vlast koja ima pravilan odnos prema umjetnosti i kulturi uopće, koja nam omogućuje da se upoznamo s aktualnim umjetnicima i onima čije stvaralaštvo potječe iz nekih prijašnjih vremena, da se upoznamo sa svima onima koji zaslužuju biti viđeni – istaknuo je Šironja.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više