Novosti

Kratko & jasno

Klara Vlahovski: Na FRKA-u nam dolaze i kolege iz Beograda i Sarajeva

Ove godine kao gosti Produkcijskog dana stižu nam i studenti produkcije Fakulteta dramskih umetnosti iz Beograda i Akademije scenskih umjetnosti iz Sarajeva, a dekani filmskih škola iz Zagreba, Sarajeva i Beograda potpisat će sporazum o osnivanju studija Nove medijske prakse, koji će se izvoditi na sve tri filmske škole, kaže Klara Vlahovski, jedna od organizatorica 15. Filmske revije Kazališne akademije – FRKA

Large kultura mini  klara vlahovski

Ema Mikolaci, Roza Medvešek, Josip Gregov, Klara Vlahovski, Laura Prpić i Lucija Perić (foto FRKA)

Koja je tema ovogodišnjeg, petnaestog izdanja Filmske revije Kazališne akademije – FRKA koja će se održati od 28. do 30. travnja?

Tema nam je "Flashbacks". U fokus smo, naime, stavili slavljenje, uvažavanje i zahvalu svim filmskim ostvarenjima i umjetnicima koji su oblikovali našu povijest, kao i onima koji će oblikovati našu budućnost. Htjeli smo se osvrnuti na prethodna izdanja festivala i odati počast svima onima koji su već itekako doprinijeli hrvatskom filmu. Kako tema na neki način podrazumijeva i vraćanje u prošlost, cilj je bio iz sadašnje perspektive prikazati koliko se kinematografija mijenja i koliko je svako razdoblje raznoliko, ali i istaknuti koliko je ovo sada plodno zahvaljujući izuzetno talentiranim mladim autorima koji će oblikovati budućnost našeg filma.

Novost ovogodišnje FRKA-e je Produkcijski dan na kojem ćete ugostiti producente i kolege iz regije. Zašto vam je to povezivanje važno?

Organizirali smo okrugli stol "Šest regionalnih producenata odgovara na pitanje – tko je producent". Tih šest producenata redom su Ankica Jurić Tilić, najuspješnija hrvatska producentica igranih filmova i dramskih serija poput "Zvizdana", serijala o Koku i "Područja bez signala", Gorazd Slak, kreativni producent najpopularnijih televizijskih formata kao što su Ples sa zvijezdama, Big Brother, Farma i Supertalent, Jelena Mitrović producentica najznačajnijih srpskih arthouse filmova koji su osvojili nagrade na prestižnim festivalima poput Berlina i Sundancea kao što su "Otac", "Krugovi" i "Klip", Nerma Mehadžić diplomirana producentica s dugogodišnjim iskustvom u proizvodnji reklamnih spotova, Amira Kudumović, sarajevska filmska i kazališna producentica te Nebojša Jovanović filmski teoretičar i producent brojnih filmskih festivala. Ove godine kao gosti Produkcijskog dana stižu nam i studenti produkcije Fakulteta dramskih umetnosti iz Beograda i Akademije scenskih umjetnosti iz Sarajeva. Uz zanimljive prezentacije filmskih studija i projekcije vlastitih  filmova otkrit će nam sve čari i tajne studiranja na regionalnim umjetničkim akademijama. Upravo će ovom prilikom dekani  filmskih škola iz Zagreba, Sarajeva i Beograda potpisati sporazum o osnivanju novog združenog studija Nove medijske prakse, za buduće televizijske showrunnere, koji će se izvoditi na sve tri  filmske škole. Regionalna suradnja i povezivanje s kolegama iznimno nam je bitno jer je europski film danas gotovo nemoguće realizirati bez koprodukcija, odnosno partnerstava između nas i kolega iz inozemstva. S obzirom na sličan senzibilitet prema filmu, područje na kojem živimo, ali i tradicije, najčešće se koprodukcije sklapaju upravo s producentima iz susjednih zemalja. Samim time bilo nam je logično da kao goste pozovemo kolege iz Beograda i Sarajeva s kojima ćemo prije ili kasnije vrlo vjerojatno surađivati.

I ovoga puta ćete imati masterclass. Tko je gost?

Zvijezda ovogodišnjeg masterclassa je Ivan Kelava koji će govoriti o tome kako je od studenta produkcije postao uspješan filmski producent koji danas radi i živi u Londonu. Dotaknut će se projekata na kojima je radio poput uspješnog debitantskog igranog filma "Stric" i velike talijansko-poljske kanske i oskarovske uspješnice "Eo".

Zbog velikog broja prijava produžili ste rok za prijavu filmova u natjecateljskoj konkurenciji. Je li produkcija življa nego prijašnjih godina?

Produkcija na Akademiji oduvijek je veoma živa, a fakultet je kao takav, moglo bi se reći, zapravo jedna od većih, ako ne i najveća produkcijska kuća u Hrvatskoj po broju filmova koji se godišnje realiziraju. Ove će se godine na FRKA-i tako prikazati 54 filma koji su nastali u protekle dvije godine. Oni će konkurirati za nagrade, a uz njih će biti prikazana tri filma izvan natjecateljskog programa – filmovi gostujućih škola i promotivni film radija Kradija koji se emitira s ADU. Filmovi su žanrovski različiti, pa će publika imati priliku pogledati kratkometražne i srednjometražne igrane i dokumentarne filmove, vježbe poput glazbenih emisija, reportaža, autobiografija, filmskih vježbi s temom rastanka, promotivne filmove za odsjeke Akademije, TV pilote, hibridne i eksperimentalne filmove. Ove će se godine dodijeliti 14 nagrada, a nekoliko njih nosi naziv nedavno preminulih kolega i profesora kao znak zahvale za doprinos hrvatskom filmu. Tako će se ove godine dodijeliti nagrada za najbolji igrani film "Lukas Nola", nagrada za najboljega glumca "Jasmin Telalović", nagrada za najbolju montažu zvuka "Martin Semenčić" i nagrada za najbolji TV format "Nikola Ivanda". Od ostalih nagrada tu su nagrade za najbolji dokumentarni film, najbolja kamera, montaža slike, najbolju glumicu, najbolju scenografiju, kostimografiju, masku, scenarij te posebna zlatna nagrada za najboljeg diplomca. No mislimo da je studentima najvažnije da dobiju priliku pokazati svoje filmove široj javnosti. Poseban je osjećaj kad, nakon što vam film nekoliko mjeseci ili godina stoji u ladici (iliti internoj arhivi Akademije) napokon vidite reakcije publike u kojoj sjede obitelj, prijatelji, ali i filmofili i filmski profesionalci. Osim toga, FRKA je nekako postala neizostavan dio školovanja na Akademiji i svi joj se, i studenti i profesori, vesele do te mjere da smo i ove godine svjedočili otkazivanjima ispita, nastave i putovanja zbog nje. S druge strane, uvijek je lijepo nagraditi posebno uspješne filmove, a iako se svi na Akademiji međusobno jako volimo i poštujemo, zdrava konkurencija kao takva sigurno je razlog zbog kojeg se iz godine u godinu prave sve bolji filmovi, što dokazuju i njihovi uspjesi na nekim velikim domaćim, ali i međunarodnim festivalima.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više