Novosti

Društvo

Klimatski marš za globalni mir

Inicijativa Extinction Rebellion poziva na drugi Klimatski marš, koji će se pod nazivom "Za globalni mir, klimatsku i društvenu pravdu" održati 23. travnja, povodom Dana planeta Zemlje, u Zagrebu

Large klimatski mars

Inicijativa Extinction Rebellion poziva na drugi Klimatski marš, koji će se pod nazivom "Za globalni mir, klimatsku i društvenu pravdu" održati u subotu, 23. travnja, povodom Dana planeta Zemlje u Zagrebu. Okupljanje započinje od 14:30 kod Hrvatskog narodnog kazališta, odakle će prosvjednici u 15 sati krenuti Frankopanskom ulicom i marširati do Zrinjevca.

Povod za ovogodišnji, drugi po redu marš, rat je u Ukrajini. Prije mjesec dana, s početkom toga rata, ušli smo u novo poglavlje recentne povijesti na europskom kontinentu, koje podrazumijeva prehrambenu, energetsku, ekonomsku i sigurnosnu krizu, kao i uznapredovalu militarizaciju, cenzuru i ljudska stradanja, poručuju organizatori.

"No daleko od naših dvorišta, od naših očiju, iako za to dobro znamo preko medija, razaranje mnogih zemalja diljem planete traje desetljećima. Srca su nam, i misli, uz nebrojene stanovnice, stanovnike i sva živa bića Ukrajine, Afganistana, Sirije, Iraka, Jemena, Mianmara, Etiopije, Eritreje, Sudana, Somalije, Palestine, Libije, Kurdistana… Još do nedavno smo mogli govoriti da ratovi razaraju brzo, a klimatska kriza i sistem polako. Nažalost, to više nije točno. Klimatska kriza eskalira gotovo jednakom brzinom kao i ratovi, a posljedice su jednako katastrofalne. Znanost već desetljećima upozorava na jasno vidljive simptome klimatske krize: porast temperatura i razine mora, propadanje usjeva, suše, poplave, temperaturni ekstremi, gubitak bioraznolikosti i kolaps mnogih ekosustava. Posljedično, to uzrokuje nestašice hrane i vode, društvenu nestabilnost, ratove i izbjegličke krize", navodi se u pozivu na Klimatski marš.

Zajednički uzrok tome, ističu organizatori, vide u kapitalističkom, kolonijalnom i patrijarhalnom sustavu koji stihijski crpi resurse Zemlje, nasilno eksploatira ljude te uništava prirodu i zajednice. "Profit kojega takav sustav želi zaštititi pod svaku cijenu zapravo predstavlja neprocjenjiv dug prema ograničenim resursima planete i radu njezinih stanovnika. Ako želimo zaustaviti ratove i zaštititi život na planeti, moramo se boriti protiv ovakvog sustava i stvarati sustav temeljen na klimatskoj pravdi, neraskidivoj od društvene pravde. Nužne su promišljene, hitne, regenerativne, dugoročne i održive promjene koje neće biti nauštrb najranjivijih u društvu, marginaliziranih zajednica i regija, a pogotovo globalnog Juga, teško pogođenih ratovima za resurse i klimatskom krizom. Nužna je planetarna tranzicija na obnovljive izvore energije uz smanjenje energetskih potreba, društvena i ekonomska pravda te ravnomjerno raspoređena dobrobit svih stanovnika naše planete", ističu iz Extinction Rebelliona Zagreb.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više