Novosti

Društvo

Knežija obranila park

Nakon devet mjeseci borbe, inicijativa "Knežija brani park" zaprimila je rješenje Ministarstva prostornoga uređenja kojim se nakon njihove uložene drugostupanjske žalbe poništava i obustavlja postupak izdavanja lokacijske dozvole za gradnju osmerokatnice u parku

Large knezija

Knežija je obranila park (foto Sanjin Strukić/PIXSELL)

Prve dobre novogodišnje vijesti stižu sa zagrebačke Knežije gdje je, nakon devet mjeseci borbe protiv gramzivosti krupnih kapitalista, inicijativa "Knežija brani park" zaprimila rješenje Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine kojim se nakon njihove uložene drugostupanjske žalbe poništava i obustavlja postupak izdavanja lokacijske dozvole za gradnju osmerokatnice u tamošnjem parku. Dogodilo se to tri i pol mjeseca nakon što je navedena inicijativa Gradu Zagrebu predala prikupljene potpise više od 25 posto stanovnika Knežije. Oni su se usprotivili izgradnji u parku, koja je prijetila narušiti urbanu matricu već izgrađenog naselja. No to nije sve.

- Odustajanjem od postupka za izdavanje pravomoćne lokacijske dozvole investitor je odustao i od namjere gradnje, a Ministarstvo je u navedenom rješenju pak zaključilo da nastavak postupka ne bi bio u javnom interesu - kaže za Novosti Larisa Petrić, potpredsjednica Mjesnog odbora Knežija iz zeleno-lijeve koalicije i članica građanske inicijative.

Inicijativa je priopćila da u svemu mogu prepoznati sponu između gradske vlasti i pogodovanja privatnom interesu: najava gradonačelnika Milana Bandića s početka prošlog mjeseca o tome kako "neće dopustiti gradnju" na Knežiji objavljena je samo dan nakon što je investitor Nova Knežija d.o.o. predao pisani zahtjev za obustavu postupka izdavanja lokacijske dozvole. Naša sugovornica kaže da je njihova inicijativa, dakako, zadovoljna ovim ishodom, ali i da žele otkriti kako je Grad Zagreb došao do toga da prodaje svoje zemljište, odnosno park, jer je otprije poznato da loše gospodari javnom imovinom i prostorom.

- Zanimalo bi nas koji su to dijelovi parcele, a koji su, po nama, potpuno nelegalno objedinjeni lokacijskom dozvolom. Bilo bi u javnom interesu dokazati i da stanari doista jesu stranka u postupku i da je Grad u najmanju ruku učinio pogrešku i/ili s namjerom bio donio lokacijsku dozvolu bez mišljenja Ureda za imovinsko-pravne poslove - zaključuje Larisa Petrić.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više