>

novosti logo

Kronika Kronika

Kohorst ide u Vukovar

Predstavnici Zajedničkog veća opština kod američkog ambasadora iskazali su stav da su Sjedinjene Američke Države garant zaštite položaja i ostvarivanja zakonom zagarantovanih prava Srba

Predstavnici Zajedničkog veća opština (ZVO) održali su još jedan iz serije radnih sastanaka sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država u Zagrebu Williamom Robertom Kohorstom i saradnicima. Na prethodnim susretima izneli su niz informacija o položaju srpske zajednice na istoku Hrvatske i poštivanju prava Srba u Hrvatskoj.

Predstavnici ZVO-a su upoznali ambasadora Kohorsta s najvećim problemima srpske zajednice koji ni nakon više od 22 godine nisu rešeni; poput pitanja registracije manjinskih škola po uzoru na druge nacionalne manjine, problema vezanih za dvojezičnost, izraženom govoru mržnje prema pripadnicima srpskog naroda i o relativno dobro napisanim zakonima iz domena zaštite manjinskih prava ali njihovom neprovođenju u praksi.

Predstavnici ZVO-a opet su podsetili američkog ambasadora i njegove saradnike da je Erdutskim sporazumom Republika Hrvatska pristala na mirnu reintegraciju hrvatskog Podunavlja uz učestvovanje međunarodnih snaga, demilitarizaciju područja, povratak izbeglica i raseljenih osoba, preduzimanje mera za normalno funkcionisanje javnih službi, te pravo na povrat imovine ili naknadu štete. S obzirom da je američki ambasador Peter Galbraith iz vremena mirne reintegracije bio jedan od potpisnika Erdutskog sporazuma, predstavnici ZVO-a iskazali su stav da su SAD time postale garant zaštite položaja i ostvarivanja zakonom zagarantovanih prava Srba. U tom smislu zatražili su veći angažman i pomoć SAD u zaštiti prava i položaja srpske zajednice, čiji su pripadnici, osim što ne mogu ostvariti mnoga elementarna prava, još uvek stigmatizovani u društvu.

Prema rečima predsednika ZVO-a Srđana Jeremića, američki ambasador obećao je pomoć kada je u pitanju primena postojećih zakonskih odredbi u praksi.

- Gospodin Kohorst je rekao da, kako to procedura nalaže, mora kontaktirati Washington i predstaviti situaciju. Mišljenja je da bi SAD na neki način imale pravo da se uključe u rešavanje elemenata iz Erdutskog sporazuma. On smatra da nivo manjinskih prava u Hrvatskoj mora biti na višem nivou, ima dobru volju da se uključi u ove procese i da utiče na to da se manjinska, ljudska i građanska prava Srba u Hrvatskoj poštuju prema pozitivnim zakonskim propisima Republike Hrvatske, a to je upravo ono što mi želimo. Ne želimo ništa više ali ni ništa manje od onog što je zakonski propisano o pravima nacionalnih manjina Republike Hrvatske - rekao je Jeremić.

Dogovoren je skori dolazak ambasadora u Vukovar i ZVO. Tom prilikom posetio bi jednu školu u kojoj se nastava izvodi na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu, a načelno je utvrđena spremnost Američke ambasade da bude pokrovitelj jednog sportskog događaja koji bi okupio mlade pripadnike srpskog i hrvatskog naroda sa ovog područja, kako bi se poslala poruka potrebe za zajedništvom.

Pored predsednika ZVO-a Srđana Jeremića, sastanku su prisustvovali i predsednik Odbora za ljudska prava ZVO Jovan Vlaović, saborska zastupnica SDSS-a Dragana Jeckov i, kao predstavnica Srpskog narodnog veća, Nina Čolović.

1/1