Novosti

Politika

Koliko vrijedi dijete migranta?

Grčke vlasti optužile su oca šestogodišnjeg djeteta, koje je umrlo na putu od turske obale do otoka Samos, za ugrožavanje njegovog života

Large djeca

(foto Ivica Galović/PIXSELL)

Grčke vlasti optužile su oca šestogodišnjeg djeteta, koje je umrlo na putu od turske obale do otoka Samos. Nesretni otac optužen je za ugrožavanje života djeteta, javlja The Guardian

Abdulu (25), ime je promijenjeno, prijeti deset godina zatvora ako bude osuđen. Uzrok smrt djeteta još nije potvrđen. Optužbu su aktivisti nazvali “izravnim napadom na pravo traženja azila”.

Otac i sin su bili u grupi od 25 ljudi koji su napustili Tursku u nadi da će potražiti azil u Europi, no njihov brod, vjerojatno gumenjak, navodno se prevrnuo u Egejskom moru. Tijelo šestogodišnjaka pronađeno je prije osam dana na obalama grčkog otoka Samosa, pored jedne trudnice, koja je bila živa i nakon nekoliko dana je nakon rodila.

Dimitris Choulis, Abdulov odvjetnik, rekao je da je vlastima trebalo više sati da pokrenu akciju spašavanja te da po njegovim saznanjima Frontex, granična agencija EU, nije pozvana da pomogne.

"Moja zabrinutost vezano uz ovaj slučaj nije samo zbog kašnjenja spasilačke akcije, već postoji mnogo veća zabrinutost da će ove optužbe biti iskorištene kao još jedna prepreka za bilo kojeg tražitelja azila koji dolazi ovdje zatražiti ga", rekao je za The Guardian.

Dodao je i kako će tražitelji azila oklijevati upustiti se u takvo putovanje sa svojim obiteljima ako znaju da zbog toga mogu biti optuženi da su maloljetne članove doveli u opasnost.

Abdul se trenutno, po proceduri za tražitelje azila u Grčkoj, nalazi u karanteni. Cholis vjeruje kako će uskoro biti testiran na koronavirus te da će biti pušten kako bi mogao organizirati djetetov sprovod.

Vassilis Kerasiotis, odvjetnik i direktor organizacije HIAS Greece, koja pruža besplatne pravne savjete tražiteljima azila, rekao je kako je ovaj slučaj presedan.

“U dosadašnjim slučajevima nesreća na moru, koje su se događale od 2015. godine, uključujući i one sa smrtnim ishodima, nikada do sada nije bilo podnošenja kaznenih prijava protiv tražitelja azila prilikom ulaska u zemlju”, rekao je dodajući kako su optužbe za ugrožavanje života maloljetnih osoba i umrlih postojale samo u izbjegličkim kampovima, no nikad prilikom ulaska u zemlju.

“Ovo jasno svjedoči o promjeni pristupa”, rekao je.

Josie Naughton, izvršna direktorica organizacije Choose Love, rekla je kako kriminalizacija oca koji je pokušao za sebe i sina potražiti sigurnost u Europi predstavlja neuspjeh europskih migracijskih i azilantskih politika.

“Kako nisu uspjeli stvoriti sigurne i legalne puteve za one koji dolaze potražiti sigurnost u Europi, političari svjesno prisiljavaju ljude da se upuštaju u opasna putovanja morem. Ove optužbe protiv oca, koji je u žalosti, su nepravedne i predstavljaju izravan napad na pravo traženja azila. EU mora pod hitno naći rješenje koje će biti humano i utemeljeno na pravima”, rekla je.

Iz grčke obalne straže za The Guardian su izjavili kako su obavijest o nesreći dobili od jedne osobe rano ujutro u nedjelju, no kada su dva broda stigla na lokaciju, nisu našli putnike. Svi putnici su pronađeni kasnije na obali. Dodali su kako je 23-godišnjak, optužen da je upravljao brodom, uhićen.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više