>

novosti logo

Kolinda Grabar Kitarović na Pantovčaku ugostila pripadnike proustaške inicijative

Najnovije ugošćavanje članova Hrvatskog obrednog zdruga Jazovka dodatni je pokazatelj da predsjednica ne namjerava odustati od glasova krajnje desnice

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović ugostila je minulog tjedna proustašku inicijativu Hrvatski obredni zdrug Jazovka i pojedince koji su godinama u Hrvatskoj predstavljali Hrvatski oslobodilački pokret (HOP), organizaciju koju je osnovao Ante Pavelić. Kao i prošle godine, kad im je ustupila pokroviteljstvo nad komemoracijom pobijenim ustašama kod jame Jazovka, predsjednicu je prije nekoliko dana posjetio član HOZ-a Jazovka Andrej Šebalj. Pavelićev zet Srećko Pšeničnik predstavio je Šebalja 1997. godine kao najveću nadu neoustaškog pokreta u Hrvatskoj, dajući mu velike zasluge za dolazak HOP-a iz Kanade, gdje ga je, po vlastitom priznanju, 1980-ih trebala preuzeti Ruža Tomašić. Kao član HOP-a i predstavnik u izvršnom odboru časopisa ‘Nezavisna Država Hrvatska’, Šebalj je u drugoj polovici 1990-ih bio na njihovoj izbornoj listi za Sabor. Prije nekoliko godina sudjelovao je u organizaciji rođendana NDH u Zagrebu.

Povodom komemoracije kod Jazovke koja je održana prije dvije godine, članovi HOZ-a obznanili su u proglasu da su ustaše ‘viteški i mučenički branitelji Doma i Naroda’, odnosno ‘obrambeno-osloboditeljski ratnici’ koji su se borili u ‘obrambeno-osloboditeljskom ratu’ za NDH, zbog čega im Republika Hrvatska treba zajamčiti ‘pravo na časnu istinu’. Zatražili su i oslobađanje Hrvatske od ‘laži srbijanskih i takozvanih antifašističkih velesrba o ustaškim logorima – pa tako i o Jadovnu kao nadomjestku za raskrinkani Jasenovac’, te čišćenje Ustava od ‘avnojevsko-zavnoških neistina’, čime bi se automatski obesmislilo komemoriranje ‘krivotvorenih povijesnih’ događaja u Brezovici, gdje su u stvarnosti ‘tzv. antifašisti počeli ubijati hrvatsku slobodu’.

Sve navedene informacije poslali smo još prošle godine Uredu predsjednice, tražeći očitovanje zbog legitimiranja skandaloznih stavova HOZ-a Jazovka. Umjesto odgovora, koji nikad nije stigao, predsjednica je i ove godine najavila posredovanje između HOZ-a i nadležnih tijela Republike Hrvatske kako bi se spomen-područje Jazovka što prije uredilo kao memorijalno-edukativni centar. Tako je, između ostalog, nastavila s praksom iz vremena kad ju je savjetovao Mate Radeljić, koji glasi za prijatelja Velimira Bujanca i važnog operativca krajnje desnice u Hrvatskoj. Radeljić i Bujanec povezuju se već duže vrijeme s pričama o postojanju navodno kompromitirajućih materijala protiv Grabar-Kitarović koje je u nedavnom istupu spomenuo i Vladimir Šeks. Unatoč tome, ili možda baš zbog toga, predsjednica je pozvala Radeljlića na svečani prijam povodom Dana državnosti. Najnovije ugošćavanje HOZ-a Jazovka i pojedinaca poput Šebalja dodatni su pokazatelj da u narednom izbornom ciklusu predsjednica ne namjerava odustati od glasova krajnje desnice, koja je dala nemali doprinos u njenom osvajanju prvoga mandata.

1/1