Novosti

Kronika

"Koлo приjaтeљствa"

Фoлклoрни aнсaмбл "Чувaри трaдициje бaрaњских Србa" из Бeлoг Maнaстирa нaступиo je у Румуњскoj нa мeђунaрoднoм фeстивaлу фoлклoрa кojу je oргaнизирaлa Meснa oргaнизaциja Сaвeзa Србa у Српскoм Сeмaртoну

Large 6

Baranjski folkloraši na paradi narodnih nošnji

Trećeg septembarskog vikenda ove godine, Mesna organizacija Saveza Srba u Srpskom Semartonu i domaći KUD "Kruna", uz pomoć Saveza Srba u Rumuniji (SSR), Županijskog saveta Timiš i Opštine Ulbeč, organizovali su drugo izdanje festivala folklora "Kolo prijateljstva". Na otvorenoj sceni u centru sela publici su se predstavili Folklorni ansambl (FA) "Čuvari tradicije baranjskih Srba" iz Belog Manastira, FA "Žuni Timišuluj" iz Ulbeča, FA "Giočelul" iz Điroka, KUD "Kolo" iz Arada, KUD "Sveti Đorđe" iz Stančeva, KUD "Sveti Nikola" iz Dinjaša, kao i domaći KUD "Kruna" i istoimeni vokalno-tamburaški sastav (VTS) pod upravom Ilije Grubačkog sa solistkinjama Milanom Sejom Vesić i Katom Perinac Grubački.

Baranjski folkloraši bili su jedini gosti iz inostranstva jer KUD-ovi iz Srbije nisu mogli doći u Rumuniju pošto je tada, zbog epidemije koronavirusa, Srbija bila u crvenoj zoni. Semartonski KUD "Kruna" i belomanastirski Folklorni ansambl uspostavili su saradnju u novembru 2019. godine kad je "Kruna" gostovala u Belom Manastiru na slavi mjesnog Vijeća srpske nacionalne manjine (VSNM).

- S obzirom da je poziv došao još u avgustu, mi nismo znali kakve će biti epidemiološke mjere za mjesec dana, ali ipak smo odlučili da idemo te smo obavili PCR-testove i, nakon negativnih nalaza, uputili smo se na ovaj daleki put. Sam nastup je bio u Srpskom Semartonu, gdje smo bili ugošćeni vrlo domaćinski, a odsjeli smo u Srpskom kulturnom centru u Temišvaru, koji je fantastično opremljen. Sve je bilo isprogramirano: od obilaska Temišvara, do nastupa, prehrane i kulturnog događanja. Obišli smo i sve znamenitosti koje su se mogle i stigle obići u tako kratkom roku: od pravoslavne crkve do vožnje Begejom - kaže Svetlana Žarković, predsjednica i koreografkinja FA.

- Odigrali smo "Srpske igre iz Baranje", jer i samo naše ime govori da smo čuvari baranjske tradicije, da prvo njegujemo svoje, a nakon toga i "Igre iz Leskovca". Moram napomenuti da su svi ostali KUD-ovi izveli po jednu postavu – dodaje na kraju predsjednica Folklornog ansambla.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više