Novosti

Kronika

Kolo usprkos blatu

Preobraženje na Veljunu: Ni loše vrijeme nije spriječilo brojne Kordunaše da ne odigraju kolo. Na izgled cipela i odjeće nije se gledalo

0aa9l49s3h1lwvp60qxd1g3zlt0

Preobraženje gospodnje, veliki praznik Srpske pravoslavne crkve, obilježen je i ove godine na Veljunu velikim narodnim zborom. Kao i na ostalim crkvenim slavama i narodnim zborovima, vidjele su se registracije automobila iz cijele Evrope. Bili su tu brojni Karlovčani i Zagrepčani, a iz Rijeke je došao pun autobus pripadnika srpske zajednice iz Primorsko-goranske županije. Usprkos izuzetno lošem vremenu i velikoj kiši, pod šatorima Sonje Matijević koja se brinula za jelo, piće i muziku, tražilo se mjesto više. Ni loše vrijeme nije spriječilo brojne Kordunaše da ne odigraju srpsko kolo, makar i po velikom blatu. Na izgled cipela i hlača te ostale odjeće nije se gledalo.

Sreli smo Branku Matijević iz Karlovca, koja od Oluje živi u Beogradu, inače inženjerku građevine. Kaže da ne propušta ni jednu priliku da dođe u Karlovac i na zborove kakav je u Veljunu za Preobraženje. Za par dana joj dolazi suprug i dva sina pa idu na zbor za Veliku Gospojinu u Utinju, 28. avgusta. Branka i suprug su inače iz Utinje i svake godine dolaze na mjesnu slavu. Zavičaj vuče.Liturgiju su u crkvi u Veljunu služili Milan Duduković, sveštenik iz Celja i otac Budimir iz Kranja, dok su pojali ‘domaći’ sveštenici, paroh sa Kolarića Željko Vidaković i karlovački paroh Predrag Sušić.

Sljedeći veliki praznik je danas, u petak, 28. avgusta, Velika Gospojina, kada je zbor u Utinji i Poloju. Slijedi Mala Gospojina sa zborom u Gornjoj Trebinji i Drežnici 21. septembra, pa Sveta Petka 27. oktobra na Kolariću i Sjeničaku gdje crkva slavi 300 godina postojanja.

U povodu Preobraženja u Veljunu je Tatjana Vujičić Vlačić, u prostoriji mjesnog odbora, u neposrednoj blizini spomenika čiju je obnovu uglavnom sama financirala, otvorila svoju sedmu samostalnu izložbu fotografija Korduna i rijeke Korane. Naslov je ‘Most je u nama’ i izložba je posvećena mostu na Korani koji je povezivao sa lijeve obale Poloj i sa desne strane Veljun, a kojeg je nabujala rijeka odnijela prije godinu dana. Nekoliko dana prije toga Tatjana je zatvorila svoju šestu izložbu fotografija koja je bila postavljena u poznatom restoranu ‘Savić’ u Krnjaku.

U Veljunu je izloženo 15 fotografija sa željom i ciljem da se most što prije obnovi, a most je sniman tokom cijele godine, svakog godišnjeg doba. Kako mosta više nema ove fotografije su svojevrsna ostavština budućim generacijama. Izložba će biti otvorena do 30. avgusta. Uz izložene fotografije u mjesnom odboru Veljun su postavljeni i ručni kordunaški radovi, vaze sa cvijećem i ostali domaći ukrasi Istu večer Tatjana je otvorila i svoju osmu samostalnu izložbu u restoranu Grand, iza Veljuna na putu za Slunj. I tu je izloženo 15 novih fotografija o ljepotama Korduna i Korane, a i ta izložba će biti otvorena do kraja avgusta. Za tjedan dana, 4. septembra Tatjana otvara svoju devetu samostalnu izložbu fotografija u karlovačkoj Knjižnici za mlade, pod nazivom ‘Kordun, moj ponos’. Otvaranje je zakazano za 19 sati.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više