Novosti

Politika

Kolumbija: korak ulijevo

Na predsjedničkim predizborima u Kolumbiji pobjedu je na ljevici odnio Gustavo Petro, nekadašnji pripadnik revolucionarno-socijalističkog gerilskog pokreta M-19. Petro je pridobio otprilike 4,5 milijuna glasova od 5,5 milijuna Kolumbijaca

Large internacionala  jerko

Gustavo Petro (foto Wikipedia)

Na predsjedničkim predizborima u Kolumbiji održanima 13. ožujka pobjedu je na ljevici odnio Gustavo Petro, nekadašnji pripadnik revolucionarno-socijalističkog gerilskog pokreta M-19. Petro je osvojio oko 80 posto glasova, odnosno pridobio otprilike 4,5 milijuna glasova od 5,5 milijuna Kolumbijaca koji su glasali između pet kandidata lijeve koalicije Povijesni pakt za Kolumbiju. Na predsjedničkim izborima koji će se održati 29. svibnja njegov najveći suparnik izgledno je Federico Gutiérrez, kandidat desne koalicije Tim za Kolumbiju. Međutim, na predizbore za desnog predsjedničkog kandidata izašlo je četiri milijuna birača, a Gutiérrez je osvojio više nego dvostruko manje glasova od Petra. Znak je to da bi se Kolumbija mogla pridružiti nizu latinoameričkih zemalja koje su snažno iskoračile ulijevo, kao što su Čile, Peru ili Honduras, definitivno potvrđujući da se na kontinentu mijenja politička klima. Aktualni predsjednik, desničar Iván Duque, na vlast je došao 2018. s izbornim programom koji se zasnivao na protivljenju mirovnom sporazumu s gerilskom grupom FARC, iako je sporazumom iz 2016. okončan više no pedesetgodišnji sukob. Duque trenutno bilježi rekordnu nepopularnost.

Petro je obećao da će, ukoliko pobjedi, reducirati kolumbijsku naftnu industriju zaustavljajući istraživanje novih polja te nastojati fokusirati privredu na proizvodnju i poljoprivredu. Potez je to koji bi imao goleme posljedice, s obzirom na to da fosilna goriva sačinjavaju oko polovicu kolumbijskih prihoda od izvoza. Kandidat ljevice obećao je i temeljitu zemljišnu reformu, porez na imovinu za četiri tisuće najbogatijih Kolumbijaca te povlačenje zakona kojima je prije dva desetljeća liberalizirano tržište rada. Međutim, budući predsjednik Kolumbije, tko god to bio, suočit će se s fragmentiranim parlamentom. U nedjelju su, naime,održani i izbori za oba doma kolumbijskog Kongresa – Zastupnički dom i Senat. Petrova koalicija u oba doma osvojila je prvo mjesto, no sa svega 17, odnosno 14 posto glasova. Drugo i treće mjesto osvojili su liberali i konzervativci. Izbori su, inače, bili obilježeni i time što je žrtvama sukoba vlade i FARC-a prvi puta garantirano 16 mjesta u Kongresu. U parlament je ušlo i nekoliko pripadnika stranke Zajedničko, nasljednice FARC-a koja sada sudjeluje u Petrovoj koaliciji.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više