>

novosti logo

Društvo Društvo

Kome smetaju Milan Levar i obitelj Zec?

Odbor za imenovanje naselja, ulica i trgova je na današnjoj sjednici novoizgrađenim ulicama i zelenoj površini na zagrebačkoj Trešnjevci odbio dodijeliti imena obitelji Zec i Milana Levara. Podsjetimo, Inicijativa mladih za ljudska prava je u travnju ove godine pokrenula akciju kojom je od nadležnog tijela gradske vlasti zatražila da se novoizgrađeni prostor nazove Naselje sjećanja. Naselje se trebalo sastojati od ulica s imenima Josipa Reihl-Kira, Milana Levara, Slobodana Budaka i Vladimira Primorca, dok je ime obitelji Zec trebala nositi zelena površina. Inicijativu je tada potpisalo 99 političara, umjetnika, novinara, akademika, profesora i aktivista civilnog društva, među kojima su bivši predsjednik Stjepan Mesić i aktualni Ivo Josipović.

Za razliku od imena Josipa Reihl-Kira, Slobodana Budaka i Vladimira Primorc, koja im nisu problematična, članovi odbora smatraju da Milan Levar, branitelj i svjedok ratnih zločina, ne bi trebao dobiti ulicu budući da njegovi ubojice još uvijek nisu pronađeni ni procesuirani. Zbog toga se, proizlazi iz rasprave, sa stopostotnom sigurnošću ne može utvrditi je li Levar uistinu bio 'zaslužni' građanin.

Kako nam je potvrdio Mario Mažić iz Inicijative mladih za ljudska prava, u slučaju Zec su vrijedili nešto drugačiji argumenti. Za početak, članovi Odbor za imenovanje naselja, ulica i trgova su kazali da nije uobičajeno da se parku ili ulici daje ime jedne čitave obitelji osim u slučaju kada je zaslužno više njenih članova.

- Jedan član odbora je rekao kako nije siguran da je primjereno da se djeca igraju u parku koji podsjeća na ubijenu djevojčicu, odnosno Aleksandru Zec. Na to sam ga upitao je li onda primjereno da djeca čitaju 'Dnevnik Anne Frank' ili da se igraju u parku koji nosi njezino ime. Zoran Piličić, predsjednik odbora, rekao je i da postoje dubioze oko toga čime se točno Mihajlo Zec, Aleksandrin otac, bavio u ratu – kazao je u razgovoru za 'Novosti' Mažić te dodao da su okupljeni u jednom trenutku posegnuli i za argumentom 'ostale djece ubijene u ratu'.

Mažić smatra da bi ovakva vrsta priznanja pokazala da je naše društvo napravilo određeni iskorak ka suočavanju s prošlošću. No ako je suditi prema argumentima koji su se mogli čuti na današnjoj sjednici, čini se da smo još uvijek daleko od željenog cilja. Štoviše, ovo nije prvi put da ovakva vrsta inicijative nije prošla kroz zagrebački Odbor za imenovanje naselja, ulica i trgova. Naime, 2011. godine zagrebačkoj su Skupštini dva mjeseca za redom upućene inicijative za imenovanje javnih površina u čast obitelji Zec, Josipa Reihl-Kira i Milana Levara. Čitav proces tada je također blokirao Odbor za imenovanje naselja, ulica i trgova, no taj put na čelu s SDP-ovim Marinom Knezovićem.

1/1