>

novosti logo

Kronika Kronika
Piše M.C.

Komemoracija Romima u Uštici

Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu: Crkveni obred služili su sveštenici pravoslavne, katoličke i muslimanske vjeroispovijesti

Sedmom komemoracijom odana je počast za više od 16 hiljada Roma ubijenih u Drugom svjetskom ratu i pokopanih u selu Uštica, na zemlji između utoka Une u Savu, nekoliko kilometara uzvodno od Jasenovca. Komemoracija je organizirana uz prisustvo više stotina građana romske, ali i drugih nacionalnosti, među kojima su bili predstavnici srpske zajednice na čelu sa saborskim zastupnicima Draganom Jeckov i Borisom Miloševićem.

Crkveni obred služili su sveštenici pravoslavne, katoličke i muslimanske vjeroispovijesti. Komemoraciji su također prisustvovali predstavnici romske i srpske zajednice iz Karlovca, predstavnici antifašista, lokalnog pododbora SKD-a ‘Prosvjeta’ i drugih građana pristiglih u dva autobusa. Prisustvovali su također izaslanici državnog vrha kao i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

U ime dvanaest nacionalnih manjina koje predstavlja u hrvatskom Saboru govorio je Veljko Kajtazi, obilježavajući tako 2. kolovoz, Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu, još jednom istakavši da se taj zločin, koji se nigdje, nikome i nikada ne treba dogoditi, može nazvati samo genocidom. Uz pomoć Grada Zagreba, Kajtazi je najavio izgradnju memorijalnog centra na mjestu ovog genocida za dvije godine.

Ovaj se dan obilježava kao dan sjećanja na 2.897 Roma ubijenih tokom samo jednog dana, 2. kolovoza 1944. godine u konclogoru Auschwitz, a na inicijativu Saveza Roma u RH ‘Kali Sara’ i zastupnika Kajtazija. Datum je prihvaćen i od strane Vijeća Evrope.

Procjenjuje se da je u Drugom ratu na razne načine ubijeno preko 500 hiljada Roma, ali ostaje pitanje koliki je konačni broj žrtava. U NDH su Romi, uz Srbe i Židove, stavljeni izvan zakona ali je ozakonjen njihov progon. Od oko 20 hiljada Roma na području današnje Republike Hrvatske 1941. godine, popis stanovništva iz 1948. godine govorio je tek o 405 Roma.

1/3