>

novosti logo

Kronika Kronika
Piše D.B.

Komemoracija: Stratište Slavonije i Srema

Put od života do smrti kretao se od sabirnog logora Crveni magacin do Dudika. Bio je to put bez povratka u režiji ustaškog moćnika Viktora Tomića, rekao je Lazo Đokić, predsednik Zajednice udruženja antifašističkih boraca i antifašista Vukovarsko-sremske županije

U Spomen parku Dudik u Vukovaru održan je komemorativni skup u znak sećanja na nevine žrtve iz 61 mesta Slavonije i Srema koje su na tom stratišu ubijene od 1941. do 1943. godine za vreme Nezavisne Države Hrvatske. Skupu je prisustvovalo više od 200 ljudi, a vence je položila 31 delegacija iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine.

- Put od života do smrti kretao se od sabirnog logora Crveni magacin do Dudika. Bio je to put bez povratka u režiji ustaškog moćnika Viktora Tomića. Uporedo je stočnim vagonima vršen transport žrtva prema logorima Jasenovac, Gradiška i Sajmište - rekao je Lazo Đokić, predsednik Zajednice udruženja antifašističkih boraca i antifašista Vukovarsko-sremske županije.

Podaci govore o 455 žrtava čiji su posmrtni ostaci nakon rata ekshumirani i sahranjeni su u spomen-kosturnicu palih boraca Pete vojvođanske udarne brigade i boraca Crvene armije u parku kod bolnice u Vukovaru, ali je broj žrtava je daleko veći jer su ubijene sa područja Vukovara i okoline, njihove porodice sahranjivale u svojim mestima.

- Gotovo da nema ni jednog mesta u Sremu iz kojeg nema ljudi koji su ovde završili svoj život. Mi, njihovi potomci negujemo sećanja na njihovu žrtvu i svake godine dolazimo u Dudik - kaže Dragica Kovačević, predsednica SUBNOR-a Inđije. Predsednica UABA-a Slavonskog Broda Zvjezdana Grčević Ćurković ističe kako je zbog onih koji negiraju NOB potrebno što više govoriti o vrednostima antifašizma, a posebno mladima.

- Mlade generacije koje smo izgubili početkom 1990-tih i 2000-tih godina kada nisu imale adekvatne programe iz istorije, moramo naučiti da ispravno razmišljaju o NOB-u. U poslednje vreme pojavljuju se projekti ultradesnice koji imaju za cilj da se iz Ustava izbaci antifašizam. Svi se moramo upregnuti iz petnih žila da se to ne dogodi - poručila je. Prigodan recital pripremili su učenici vukovarske Gimnazije pod mentorstvom profesorke Ljiljane Bajac Nikolić. Ona je podsetila da je ova gimnazija nekada nosila ime Tome Gorete koji je takođe ubijen u Dudiku.

1/1