>

novosti logo

Kronika Kronika
Piše M.C.

Komemoracija u Gornjoj Trebinji

U organizaciji Srpskog narodnog vijeća te udruženja antifašista Karlovca i Karlovačke županije, u Gornjoj Trebinji održana je komemoracija povodom ubistva 220 civila na pravoslavni Badnjak i Božić 1942. godine.

Prije nekoliko godina na inicijativu Dušana Duje Krivokuće, svjedoka tih zločina te uz pomoć Grada Karlovca i potomaka žrtava, ekshumirani su ostaci iz triju masovnih grobnica. Pored crkve u Gornjoj Trebinji sve kosti žrtava su sahranjene zajedno i postavljen je veliki spomenik. Pomen nevinim žrtvama održao je karlovački paroh Goran Slavnić, dok je o samom zločinu govorio Dujo Krivokuća. U ime Grada Karlovca komemoraciji je prisustvovao Pero Karmelić, član Županijske skupštine iz redova SDP-a, a prisutnima, kojih je bilo stotinjak obratio se i Mirko Miladinović, donedavni predsjednik Udruženja antifašista grada Karlovca. Srpsko narodno vijeće predstavljao je koordinator Rade Kosanović.

- I ovdje su stradali nevini ljudi. Za njih je Božić postao smrt. Umjesto da se raduju rođenju spasitelja, oni su život završili u nekoliko jama unaprijed pripremljenih za njih. Nama ostaje nada da se neki ovakav sličan zločin više nigdje i nikada neće ponoviti - kazao je među ostalim Kosanović.

1/1