>

novosti logo

Piše Novosti

Komemoracija u Jasenovcu 12. aprila

Židovska, romska i srpska zajednica te Savez antifašističkih boraca organiziraju zajedničko obilježavanje Dana proboja logoraša iz Jasenovca

Koordinacija židovskih općina RH, Savez antifašističkih boraca i antifašista, ‘Kali Sara’ Savez Roma u Republici Hrvatskoj i Srpsko narodno vijeće pozivaju 12. aprila na obilježavanje Dana proboja logoraša iz Jasenovca s početkom u 12 sati.

Svi zainteresirani mogu se javiti u najbliža udruženja antifašista ili vijeća srpske nacionalne manjine koja će organizirati odlazak na komemoraciju.

Predstavnici židovskih, srpskih i antifašističkih organizacija četvrtu godinu zaredom ne sudjeluju u službenoj državnoj komemoraciji, koja se najavljuje za nedjelju 14. aprila.

Podsjetimo, u proboj iz logora Jasenovac zatočenici su krenuli 22. aprila 1945. godine, pred sam kraj Drugog svjetskog rata. Dan ranije, 21. aprila, preko Save je iz logora odvedeno više od 700 logorašica koje su pobijene. U noći s 21. na 22. aprila u logoru je bilo još 1073 muškaraca koji su odlučili ujutro krenuti u juriš. Prilikom dogovora o početku proboja najistaknutiju je ulogu imao Ante Bakotić, tajnik logorske partijske organizacije Logora 3 ‘Ciglana’ u Jasenovcu, koji je povikom ‘Naprijed drugovi!’ označio početak juriša. Bakotić nije preživio proboj. Poginuo je u blizini istočne kapije logora. Na slobodu su uspjela izaći 54 logoraša.

1/1