>

novosti logo

Komemoracija u Jasenovcu okupila hiljade ljudi

Dok su podno Kamenog cvijeta odaslane poruke o nužnosti suprotstavljanja povijesnom revizionizmu i negiranju zločina, kraj ploče s natpisom ‘Za dom spremni’ se okupilo nekoliko pripadnika HOS-a koji su uzvikivali taj ustaški pozdrav

Povijesnom revizionizmu i negiranju ustaških zločina nužno se suprotstaviti, jedna je od glavnih poruka koja je odaslana s komemoracije održane u znak sjećanja na žrtve i učesnike proboja iz ustaškog logora Jasenovac 22. aprila 1945. godine. Današnju komemoraciju organizirali su Srpsko narodno vijeće i Savez antifašističkih boraca i antifašista RH (SABA), udruženja koja su se uz Koordinaciju židovskih općina RH odlučila za bojkot službenog obilježavanja jasenovačkog proboja koje će se održati u nedjelju.

Dugačka kolona, u kojoj su bili predstavnici udruženja preživjelih logoraša, manjinski i nevladini aktivisti te predstavnici SDP-a, srpske Vlade i desetak ambasada, među kojima i veleposlanica SAD-a Julieta Valls Noyes, oko podne je krenula od jasenovačkog muzeja do spomenika Bogdana Bogdanovića, gdje je položeno cvijeće. Na tom su mjestu protojerej stavrofor Luka Bosanac i protojerej Dragan Gaćeša služili pomen, a glumac Vili Matula je pročitao svjedočenje o stradanju logoraša. Govoreći u ime naroda žrtava, predsjednik SNV-a Milorad Pupovac je označio Jasenovac kao strašno mjesto zločina.

– Čitali smo i čuli o strahotama i zločinima, ali punu strahotu ovog mjesta gotovo nam je nemoguće izreći jer ova strahota ima dva lica. Jedno je strašna patnja mučenja i smrti kroz koje su prolazili oni koji su ovdje bili zatočeni, koji su preživjeli i s tim iskustvom živjeli. Drugo lice su oni koji su patnju izazivali, a još strašnije od ruke zločinaca s imenom i prezimenom bile su ideje zbog kojih je to činjeno, kao i zakoni kojima je to ozakonjeno i država koje je sebe smatrala svetom u nakani i činu i uvjerenju da to može činiti. Ovo je moćno mjesto zbog onih koji se okupljaju kako bi bili uz one koji su, znajući da su im male šanse da će preživjeti, ali velike da će umrijeti dostojanstveno, pokazali da postoji i veća moć od one zločinca, a to je moć želje za slobodom, pravednošću i da se bude s drugima bez čuvara, žice i bez očekivanja smrti – rekao je Pupovac i dodao da je smisao svake politike da se suprotstavi strahotama koje su počinjene u Jasenovcu. Izrazio jer žaljenje što organizacije i predstavnici naroda žrtava i ove godine održavaju alternativne komemoracije.

– Žao nam je jer znamo da, koliko nama, toliko i ovoj Vladi, jednako prijeti prošlost koju simbolizira ploča s ustaškim pozdravom. Žao nam je što znamo da bismo trebali graditi istu moć djelovanja Ustava i zakona, kao i moć djelovanja naših najdubljih moralnih osjećaja kako bismo učinili sve da se ni na kojem mjestu, a kamoli na ovom više ne može vidjeti i čuti ‘Za dom spremni’… Htjeli bismo da ovo bude mjesto na kojem će se pokazati da se ne prave razlike među žrtvama i ljudima i da poručimo da ideje, pokreti i revizionizam koji lošu prošlost nastoje pretvoriti u navodno dobru budućnost ne mogu proći – zaključio je Pupovac.

Okupljenima, kojih je po nekim procjenama bilo i do 4000, obratio se i predsjednik SABA-e Franjo Habulin.

– Niti možemo, niti hoćemo prihvatiti formiranje nečega što je nazvano Vijećem za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima jer nam je jasno da je to obračun s idejom komunizma i praksom socijalizma. Zna se da su komunisti imali vodeću ulogu u organiziranju Narodnooslobodilačke borbe, a da je socijalizam, uz čitav niz svojih evidentnih pogrešaka, težio dobrobiti radnog čovjeka i cijelog društva u čemu je uspio – rekao je Habulin.

– Mora se govoriti o tome što je bio naci-fašizam, tko su bili ustaše, što se događalo u Jasenovcu i drugim ustaškim koncentracijskim logorima jer će u protivnom prevladati laž koju nameću povijesni revizionisti. Nećemo dopustiti da pobijedi povijesni revizionizam koji je uhvatio duboke korijene u današnjoj Hrvatskoj, a kojemu je krajnji cilj da pobjednike iz Drugog svjetskog rata pretvori u poražene zločince, a one koji su zaista bili poraženi i koji su dokazano bili zločinci u nacionalne heroje – kazao je predsjednik SABA-e.

Predsjednik Antifašističke lige RH Zoran Pusić naglasio je da bi u svakom normalnom društvu zločini počinjeni od ustaša bili strašni događaji iz prošlosti o kojim se govori na dane komemoracije.

– Živimo u društvu u kojem kao da je izbrisano dragocjeno iskustvo. Živimo u društvu u kojem i intelektualci i neki akademici žele ono što ustašama nije uspjelo 1945. godine: da zatru tragove zločina ustaške ideologije. Uvjeren sam da bi umjesto svijeća i cvijeća koje polažemo stradalima u Jasenovcu za njih bilo važnije naše opredjeljenje da se suprotstavimo zlu i ideologiji koja je do toga dovela – rekao je Pusić.

U programu su učestvovali i umjetnik Siniša Labrović koji je recitirao pjesmu ‘Shema’ Prima Levija i Jovana Lukić, voditeljica Zborhora u zagrebačkoj ‘Prosvjeti’ koja je otpjevala narodnu pjesmu o Savi.

Prije komemoracije je održana liturgija u selu Mlaka koju je služio mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije uz saslužnje mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Porfirija i vladike pakračko-slavonskog Jovana.

U svojoj propovijedi, u punoj crkvi Sv. Ilije, mitropolit Amfilohije je naglasio da se historija crkve odvija u znaku golgote i vaskrsenja Hristovog.

– Ovaj prostor je znak Hristove golgote i znak stradanja nevine dece od ruku bezbožnika, i što je najgore, od ruku onih koji su kao vjerovali u Boga, baš kao što su to vjerovali i fariseji u vrijeme Hristovo i u svojoj lažnoj vjeri izvršili zločin ubistva. Najstrašniji zločini na zemlji nisu zločini koji su urađeni u ime ljudi, nego koji su urađeni u ime Boga, a naročito ubistva djece. Nema strašnijih zločina i nije slučajno Dostojevski govorio da za jednu djetinju suzu nevino prolivenu nema opravdanja ni pred Bogom, ni pred ljudima. Ako za jednu suzu nema opravdanja, koliko djetinjih suza i krvi je proliveno na ovom mjestu i njihova krv vapije nebu pred prestolom Gospodnjim – rekao je Amfilohije, dok je vladika Jovan ukazao na hrabrost učesnika proboja, među kojima i Laze Trivića koji je goloruk oteo mitraljez i koji je, kako je rekao, 1980. godine, na dan Titove smrti, skočio s krova bolnice u Gradišci jer je osjetio nove potoke krvi.

Kako javlja N1, u centru Jasenovca su se danas pojavili i pripadnici HOS-a. Njih nekoliko okupilo se kraj ploče s natpisom ‘Za dom spremni’ te su u kamere izvikivali taj ustaški pozdrav.

1/8