>

novosti logo

Piše Z.V.

Komemoracija za civilne žrtve Drugog svjetskog rata u Grubišnom Polju

Nevini civili na silu su odvedeni iz svojih domova na stratišta. Na žalost, nakon rata nikada nisu utvrđeni broj, imena i prezimena ubijenih žena izbjeglih s Kozare 1941. godine, a koje su stradale s ovdašnjim Srbima

Prošlog vikenda, u subotu, u zajedničkoj organizaciji Vijeća srpske nacionalne manjine Grubišno Polje, Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Grubišno Polje i Općine Veliki Grđevac, održana je komemoracija za civilne žrtve Drugog svjetskog rata.

Parostosom, koji je služen u pravoslavnoj Crkvi Sv. Đurđa u Grubišnom polju, odano je poštovanje za 60 ubijenih pripadnika srpskog naroda, većinom staraca, žena i djece iz mjesta Trandlerov brijeg i Kišev jarak. Zločin koji su počinile ustaše, dogodio se krajem mjeseca septembra 1941. godine, a osim bilogorskih, u njemu su stradali i Srbi s područja Kozare. O komemoraciji ovog tragičnog povijesnog događaja, službenim priopćenjem za javnost, oglasio se VSNM Bjelovarsko-bilogorske županije.

'Nevini civili na silu su odvedeni iz svojih domova na stratišta, gdje su ubijeni. Na žalost, nakon rata nikada nisu utvrđeni broj, imena i prezimena ubijenih žena izbjeglih s Kozare 1941. godine, a koje su stradale s ovdašnjim Srbima. Spomen ploča u Kiševom jarku razbijena je 1991. godine, ali uz veliki trud VSNM-a Grada Grubišno Polje je obnovljena i vraćena na postament spomenika. VSNM Bjelovarsko-bilogorske županije je financijski pomogao oko obnove spomen ploče na lokaciji Trandlerovog brijega', stoji u priopćenju VSNM-a Bjelovarsko-bilogorske županije.

1/1