>

novosti logo

Piše Novosti

Komemoracija za članove obitelji Zec

Povodom godišnjice ubojstva Aleksandre, Marije i Mihajla Zeca, Documenta - Centar za suočavanje s prošlošću i Srpsko narodno vijeće će u subotu održati komemoraciju

Povodom godišnjice ubojstva Aleksandre, Marije i Mihajla Zeca, Documenta - Centar za suočavanje s prošlošću i Srpsko narodno vijeće će u subotu kod Adolfovca na Sljemenu održati komemoraciju. Organizirani polazak prema lokaciji na Sljemenu, gdje su u noći sa 7. na 8. prosinca 1991. ubijene djevojčica Aleksandra i njezina majka Marija, u 15.30 sati je s parkinga kod tramvajskog okretišta Mihaljevac (Ksaver).

‘Pravosuđe nije procesuiralo počinitelje zločina. Isplata jednokratne novčane pomoći Dušanu i Gordani Zec 30. travnja 2004. ostala je jedini čin podrške preživjelima sa strane Republike Hrvatske. Unatoč građanskim inicijativama, ni danas nema spomenika na mjestima pogubljenja na Trešnjevci i na Sljemenu’, poručuju organizatori.

Podsjetimo, stravično ubojstvo počinili su tzv. merčepovci, odnosno pripadnicu pričuvnog sastava MUP-a. Munib Suljić, Siniša Rimac, Igor Mikola, Nebojša Hodak i Snježana Živanović 7. prosinca 1991. oko 23 sata dovezli su se pred kuću obitelji srpske nacionalnosti u Poljaničkoj ulici u Zagrebu. Probudili su mesara Mihajla Zeca, naredili mu da se hitno odjene i pođe s njima. Zec se uplašio, pokušao pobjeći i oni su ga ustrijelili, a njegovu suprugu Mariju i 12-godišnju kćer Aleksandru, koje su svjedočile ubojstvu, odvezli su kombijem na Sljeme, kraj doma Adolfovac, gdje su ubijene i zakopane.

‘Netko mi je rekao da djevojčici vežem oči’, ispričao je istražiteljima Siniša Rimac te nastavio: ‘Uzeo sam komad plahte i kada sam joj zavezao oči rekao sam da ispale samo jedan metak. Ja sam se nakon toga okrenuo i nisam htio gledati. Nisam čuo jedan, nego više pucnjeva. Kada sam se okrenuo, curica je ležala na zemlji.’

Iako je petorka na saslušanju održanom 20. prosinca 1991. detaljno opisala kako su likvidirali članove obitelj Zec, proširujući svoje iskaze i na neke druge torture i mučenja što su ih počinili, Okružni sud u Zagrebu je zapisnike o ispitivanju izdvojio iz spisa jer su prikupljeni na nezakonit način. Naime, osumnjičeni su ispitani bez prisutnosti odvjetnika, a tokom cijelog suđenja su se branili šutnjom. U srpnju naredne godine Okružni sud je za svih petero pripadnika pričuvnog sastava MUP-a donio oslobađajuće presude.

1/1