Novosti

Politika

Komemoracija za Ivanovića: Malo ih je od takvog formata

U Jugoistočnoj Evropi nema mnogo političara njegovog formata. Nasilni odlazak Olivera Ivanovića je nanio štetu pravednoj ljudskoj stvari u ovom dijelu Evrope, rekla je zastupnica i bivša ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić

Oliver Ivanović bio je jedan od najistaknutijih političara među Srbima na području bivše Jugoslavije, rečeno je na komemoraciji u prostorijama Srpskog narodnog vijeća u čast jednom od predvodnika kosovskih Srba, ubijenom u Kosovskoj Mitrovici. Predsjednik SNV-a Milorad Pupovac naglasio je da je Ivanović bio ustrajan u svom političkom poslanju.

- Nije odustajao od onog čemu je posvetio 20 godina svog života. Na prostorima bivše Jugoslavije bilo je malo onih koji su poput njega mogli doći svugdje i razgovarati sa svima. Oliver je bio čovjek pun energije i vedrine koje ga nisu napuštale ni u pritvoru i zatvoru, gdje je proveo tri godine zbog optužbi za navodne ratne zločine - rekao je Pupovac.

Ivanovića je ocijenio kao neustrašivog govornika bez straha, koji je bio svjestan da bi mogao doživjeti negativne posljedice zbog iznošenja stavova i istine.

- Ne znamo kakvi će biti odnosi između Albanaca i Srba na Kosovu nakon Oliverovog ubojstva, ali znamo da će Srbi imati manje samopouzdanja, a upravo je gubitak samopouzdanja glavni problem s kojim se sreću - zaključio je Pupovac.

- Izražavam sućut njegovoj obitelji, prijateljima, ali i svima u regiji jer u Jugoistočnoj Evropi nema mnogo političara njegovog formata. Bio je jedinstven jer je mogao razgovarati s Albancima na odličnom albanskom jeziku. Njegov nasilni odlazak nanio je štetu pravednoj ljudskoj stvari u ovom dijelu Evrope - rekla je zastupnica u Hrvatskom saboru i bivša ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić.

Po njenim riječima, Ivanović je pokazao da su podjele na Albance, Srbe i Hrvate od sekundarnog značaja, dok je od prvorazrednog je značaja podjela na dvije grupe - pristojne, hrabre i istinoljubive s jedne te kabadahije i kriminalce s druge strane. Takva se podjela skriva, a etničke se podjele ističu u prvi plan. Ivanovićevu sudbinu nazvala je ironičnom jer je 2014. uhapšen zbog poticanja na ratne zločine, pa je proveo tri godine u zatvoru. Pokazalo da optužbe nisu imale veze sa stvarnošću jer je u jednoj od točaka oslobođen, a za ostale je predmet vraćen na ponovno suđenje.

- Bio je hrabar, otvoren, poduzetan i spreman biti u manjini. Njegov primjer govori da za sve ljude koji žive i koji će doći moramo osigurati da imaju svoju povijest, istine i ideale - rekla je Pusić.

O Ivanoviću je govorio i njegov dugogodišnji prijatelj i kolega u karateu, međunarodni sudac u ovom sportu Ilija Smoljenović.

- Za karate je najvažnije srce, a da bi bio sudac u tom sportu, trebaš biti objektivan i brzo donositi odluke. Kod Olivera su plijenili njegova neposrednost, spontanost, iskrenost i srdačnost. Svi su ga poštovali i voljeli, bez obzira bili Srbi ili Albanci - rekao je Smoljenović i dodao da je Ivanović bio čovjek širokih vidika i nikad nije bio nacionalist.

O Ivanoviću je govorio i saborski zastupnik Veljko Kajtazi, koji je također rodom iz Kosovske Mitrovice.

- Znao je dijeliti pravdu i ispravljati greške drugih - rekao je Kajtazi.

Na komemoraciji su bili ambasadorka Srbije Mira Nikolić sa suradnicima, saborski zastupnici Dragana Jeckov i Boris Milošević, predstavnici Srba u državnim uredima i ministarstvima, predstavnici lokalne samouprave, kao i drugi članovi srpske zajednice. Nakon komemoracije, Ivanoviću je u Sabornom hramu Sv. Preobraženja gospodnjeg održan pomen koji je služio arhimandrit Danilo Ljubotina.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više