Novosti

Politika

Komunisti odmah iza Putinove Jedinstvene Rusije

Nakon prebrojavanja glasova s više od 8o posto biračkih mjesta, Jedinstvena Rusija ima gotovo pola – točnije 49,4 posto glasova, na drugom mjestu je Komunistička partija sa 19,3 posto, a treća Liberalno-demokratska partija Rusije sa 7,6 posto

Large putin

S prosvjeda podrške Navaljnom u Novosibirsku (foto Kirill Kukhmar/Newscom/PIXSELL)

Stranka Jedinstvena Rusija Vladimira Putina objavila je da je osvojila više od dvije trećine zastupničkih mjesta na parlamentarnim izborima i time očuvala uvjerljivu većinu u Dumi. Iz te stranke kažu su osvojili najmanje 315 od 450 mandata kao i da je pobjeda jasna i čista te da nije bilo nikakve prevare.

Nakon prebrojavanja glasova s više od 8o posto biračkih mjesta, Jedinstvena Rusija ima gotovo pola – točnije 49,4 posto glasova, pokazuju podaci Centralne izborne komisije. Na drugom mjestu je Komunistička partija sa 19,3 posto, slijede Liberalno-demokratska partija Rusije koja je osvojila 7,6 posto, Pravedna Rusija sa 7,4 posto i stranka Novi ljudi sa 5,37 posto, prenosi agencija TASS. Tih pet stranaka su prešle prag. Da pojasnimo, riječ je o rezultatima izbora za 225 zastupnika Državne dume koji se biraju po proporcionalnom sistemu, odnosno putem lista, dok će preostalih 225 članova donjeg doma parlamenta biti izabrano po većinskom principu, individualnim nadmetanjem kandidata.

Analitičari tumače da će ovakvi rezultati omogućiti Putinu da provede izmjene Ustava bez potpore drugih stranaka. Na prošlim izborima 2016. Jedinstvena Rusija osigurala je potporu 54 posto birača i 334 zastupnička mjesta.

Pokret zatočenog oporbenog čelnika Alekseja Navaljnog je osudio masovnu izbornu prevaru tijekom glasanja i prebrojavanja glasačkih listića. Uoči izbora, taj je pokret proglašen ekstremističkim te su njegovi pristaše isključeni s izbora. Kremlj odbacuje navode da je postojala politička motivirana represija prema oporbi i tvrdi da su postupci pokrenuti samo protiv pojedinaca zbog kršenja zakona. Jedinstvena Rusija i Kremlj odbacuju da su imali ulogu u odbijanju registracije pojedinih kandidata, prenosi agencija Hina.

Navaljnijeva aplikacija, u kojoj je bio popis kandidata za koje bi trebalo glasati po izbornim jedinicama protiv Jedinstvene Rusije, uklonjena je s Googlea Playa i Appleovog App Storea u petak, zbog čega su aktivisti optužili te kompanije da su podlegli pritiscima vlade. Navaljnijevi pristaše su stoga pozvali na "pametno glasanje", tj. na glasanje za kandidate, mahom komuniste, koji su bolje pozicionirani da se mogu suprotstaviti kandidatima Jedinstvene Rusije.

Dužnosnici američke Bijele kuće zatražili su od Moskve da pruži dodatne informacije o navodnom miješanju SAD-a u ruski izborni sistem i obećali su da će to istražiti, rekao je u ponedjeljak ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov.

Jedinstvena Rusija u prošlom je sazivu parlamenta imala gotovo tri četvrtine zastupnika u Dumi, zbog čega su prošle godine usvojene ustavne reforme koje su omogućile Putinu da se natječe na još dvama predsjedničkim izborima 2024. pa bi Putin potencijalno mogao ostati na vlasti do 2036.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više