Novosti

Društvo

Konačno gotove porođajne muke

Nakon 23 godine, đaci srpskog jezika i kulture po modelu C konačno će dobiti nove udžbenike. Put do ovih knjiga bio je dugačak i malo je reći – trnovit

Svjq3qo4fgsqj1z9vkffqmwzhmf

Uskoro im stižu modernije zamjene – udžbenici iz druge polovice devedesetih

Uskoro bi mogle biti gotove dugočekivane čitanke za izborni predmet srpskog jezika i kulture po modelu C. Time bi konačno u povijest i arhive otišle čitanke nastale prije pune 23 godine u nategnutim političkim okolnostima poratnih odnosa nakon Oluje, prvih nagovještaja povratka srpskog stanovništva u Hrvatsku, ali i procesa mirne reintegracije istočnog dijela Hrvatske. Zbog navedenih okolnosti, tada je bilo važno tek probiti led u smislu bilo kakvog početka manjinskog obrazovanja, pa je danas jasno da postojeći udžbenici nisu adekvatni i zastarjeli su.

Kako saznajemo, nove čitanke će se 1. jula naći u katalogu školskih udžbenika za sljedeću školsku godinu, a time bi u septembru trebale biti među učenicima. Cilj je to koji spada u rubriku ‘vjerovali ili ne’, imajući u obzir dug i trnovit put udžbenika kroz politiku do školskih klupa. Trenutno se nove čitanke nalaze u Ministarstvu znanosti i obrazovanja gdje čekaju zeleno svjetlo stručnog povjerenstva. S obzirom na brojne propuštene prilike i rokove, kako slučajno i ovog puta ne bi bilo da smo rekli ‘hop’ prije nego što smo skočili, kontaktirali smo upućene u ovaj složeni, nakladnički i obrazovni proces o kojem također zaseban udžbenik može biti napisan. Na svim adresama zatekli smo optimizam i apsolutne garancije da će nove čitanke na jesen stići na svoja konačna odredišta – u dječje ruke. Ipak, nisu sve čitanke za sve razrede osnovne škole u istoj fazi procesa, tako da pred onima za više razrede predstoji nešto složeniji put do realizacije.

Saborska zastupnica srpske nacionalne manjine Dragana Jeckov (SDSS) ističe da su svi udžbenici i čitanke srpskog jezika i kulture za prva četiri razreda, kao i čitanka za 5. razred gotovi. Upućeni su u postupak vrednovanja u Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Čitanka za 6. razred u grafičkoj je obradi, a čitanci za sedmi predstoje lektura i recenzija.

- Preostale čitanke i udžbenici za više razrede trebali bi biti završeni do početka iduće školske godine. Odluka o donošenju kurikuluma za nastavni predmet Srpski jezik i kultura donesena je krajem oktobra 2019. Napomenula bih da su na svim udžbenicima i čitankama u modelu C radile svega dvije autorice i u šest mjeseci od donošenja Odluke, pripremile čak 5 čitanki i 4 udžbenika jezika s bukvarom. Stručna povjerenstva u Ministarstvu znanosti i obrazovanja rade upravo na prosudbi pristiglih udžbenika i čitanki da bi unutar zakonski propisanog roka od 90 dana donijela stručna mišljenja o njihovoj usklađenosti s kurikulima i Pravilnikom o udžbeničkom standardu. Nakon toga će biti usmjereni u tisak i distribuciju po školama - navodi Jeckov.

Sigurnost da će nove čitanke stići 1. jula u katalog udžbenika za novu školsku godinu, iako ih mjesec i po dana prije tog datuma stručno povjerenstvo još uvijek nije službeno odobrilo, izražava i generalni sekretar SKD Prosvjete Slobodan Živković.

- Konačno, očekujemo da proces bude završen. Ispoštovali smo sve zadane rokove. Završili smo zahtjevan pothvat koji je posebno bio iscrpljujući za sve nastavnike koji godinama rade po zastarjeloj metodologiji i svojom kreativnošću uspijevaju održati nastavu izbornog predmeta srpskog jezika i kulture živom i privlačnom - kaže Živković.

Iščekivanje čitanki s novim pričama, pjesmama, igrokazima i radost koju one donose, pokušali smo podijeliti s nastavnicima koji rade po C modelu, ali nitko od njih nije bio raspoložen bilo što reći pod svojim imenom i prezimenom. To nisu željeli učiniti čak ni nastavnici u mirovini koji do kraja radnog vijeka nisu dočekali miris novih čitanki iz srpskog jezika i kulture čiju su nastavu podizali. Osim turbulentne i teške školske godine za sve hrvatske učitelje, ali i brojnih razočaranja u propale dosadašnje najave novih udžbenika, svih ovih godina učitelji C modela raspršeni po cijeloj Hrvatskoj, prepušteni su sami sebi u borbi s ravnateljima svojih škola i birokracijom. Nisu se borili samo za bolju satnicu koja im omogućava nešto veću, ali i dalje ispodprosječnu plaću, nego i za bolji položaj izbornog predmeta u školskom rasporedu te animiranje djece i roditelja za nastavu koja eto, nije doživljavala promjene dvadeset i kusur godina.

Kad najesen stignu nove čitanke, ostaju i dalje brojna neriješena pitanja u izbornom predmetu srpskog jezika i kulture po modelu C. Od samog statusa koji varira od škole do škole, broja predavača, stručnih i onih nestručnih koji koriste izbornu nastavu srpskog jezika i kulture kako bi povećali svoju satnicu i čije škole ovaj izborni predmet dijele na pet nastavnih predmeta, do još uvijek nejasnih dijelova za najosjetljivija nastavna područja, odnosno tzv. nacionalnu grupu predmeta, istoriju i geografiju. Za njih je dugi niz godina bezuspješno pokušavano skrojiti Nastavni plan i Program koji je za sve dosadašnje političke elite bio bolna i neugodna tema te ga niti Ministarstvo obrazovanja nije željelo odobriti nakon Nastavnog plana i Programa iz 1996.

Trenutno, učenici izbornog predmeta srpskog jezika i kulture od prvog do osmog razreda, uče iz dva udžbenika historije i geografije čije zamjene još nisu u planu. Umjesto dva nastavna predmeta istorije i geografije, nacionalnu grupu predmeta učenici bi po novom kurikulumu savladavali u okviru jedne od tri nastavne cjeline ‘To sam ja‘ za koje je i dalje nejasno iz kojih će se nastavnih materijala obrađivati.

- Po novom kurikulumu, Srpski jezik i kultura je jedan, integrirani predmet. Nema posebnih kurikula za pojedine oblasti jer se od samog početka radi o cjelovitom predmetu koji bi trebao predavati jedan učitelj ili nastavnik. Sadržaji su povezani trima domenama: Čitam i govorim, Pišem i stvaram te To sam ja (s naglaskom na istoriju i geografiju). U tim domenama, učeći npr. velika slova, savladavaju i toponime u srpskim sredinama kao što, upoznavajući se s obilježjima arhitekture i kulturno-istorijskim spomenicima, prate i istorijski razvoj tih sredina - objašnjava Jeckov nove nastavne izazove pred učiteljima C modela srpskog jezika i kulture koji će se, vjerujemo, najesen zajedno sa svojim učenicima radovati novim čitankama i uživati u izboru književnih djela bogate srpske dječje književnosti.

Potražite novi broj tjednika Novosti od petka na kioscima. Informacije o pretplati pronađite ovdje.
Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više