Novosti

Društvo

Konfekcijski realizam

Tvrtka Varteks ponosno je oglasila novi artikl: sako i hlače od čiste runske vune, ali sa specijalnim premazom. Tanki sloj koji sadrži titan-dioksid i srebro-klorid, za svega 2030,65 kuna "eliminira viruse čim dođu u dodir s tkaninom"

Large intrigator

(foto Marko Jurinec/PIXSELL)

Nenad Bakić konačno je doskočio koronavirusu, a možda i svim drugim virusnim napastima. Jedan od najvećih domaćih predstavnika ekstremnog centrizma u tom području – uz dr. Gordana Lauca, autor internetske stranice Pandemijski realizam – upravo je na tržište izbacio odijelo koje štiti od virusa. Ne jedan od onih plastičnih skafandera kakve proteklih godinu i kusur dana viđamo na većini naših zdravstvenih radnika. A nije posrijedi ni nekakav sci-fi oklop koji bi nas činio virusu nevidljivima.

Varteks, tvrtka u većinskom Bakićevu vlasništvu, naime, ponosno je oglasila novi artikl: sako i hlače od čiste runske vune, ali sa specijalnim premazom. Tanki sloj koji sadrži titan-dioksid i srebro-klorid, za svega 2030,65 kuna "eliminira viruse čim dođu u dodir s tkaninom i osigurava da u roku od dva sata s odjeće nestane prisutnost virusa", poručuje varaždinska industrija odjeće. Dotična tehnologija "označava značajnu prekretnicu u tretiranju novih materijala i pomak ka zaštiti zdravlja koji moda može pružiti potrošačima".

Hrvatski mediji prenijeli su Varteksovu reklamu s neskrivenim interesom te dirljivim povjerenjem. Lagani odmak primijetili smo tek kod ponekih dežurnih skeptika izvan klasičnih medijskih tokova, npr. u Twitter-bilješci filozofa Pavela Gregorića koji smatra da "osim što unapređuje zdravlje, odijelo povećava i inteligenciju potrošača – osobito nakon višekratnog pranja". Ipak, krugovi s alternativnim pristupom borbi protiv epidemije su nam i ranije uvježbavali inteligenciju, opću i političku.

Lauc je tako nedavno zaključio: "Bolest je stvar pojedinca, a ne države. Svatko je odgovoran za svoje vlastito zdravlje." On i Bakić inače mjesecima već tvrde da pandemija u Europi iščezava, mada se virus ne vlada u skladu s njihovom tezom, pa je vrijeme za novu direktniju, profitnu akciju. Ako ništa drugo, uvijek je tu spasonosno tržište ususret individualnoj modnoj i sanitarnoj odgovornosti konzumenta. I daljnja faza poduzetničke lucidnosti – pandemijski konfekcionalizam.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više