>

novosti logo

Piše G.P.

Koordinirana mrzilačka akcija

‘Iztriebit ćemo vas stoko srbska’ i ‘Selite se srbska stoko’ samo su neki od grafita koji su u noći s 20. na 21. jula ispisani na unutrašnjim zidovima hrama Sv. Prokopija u Rajevom Selu. Grafiti sličnog sadržaja uočeni su i na pravoslavnom groblju u Drenovcima te na spomenicima NOB-a u Soljanima i Strošincima

U noći s 20. na 21. jula nepoznati počinitelj ili više njih provalili su u pravoslavni hram Sv. Prokopija u Rajevom Selu i uništili njegovu unutrašnjost. Crnim sprejem po zidovima ispisani su grafiti sljedećeg sadržaja: ‘Iztriebit ćemo vas stoko srbska’, ‘Selite se srbska stoko’, ‘Ustaše’, ‘NDH’ i ‘U’. Ovo neugodno iznenađenje policiji su prijavili sveštenik i nekoliko mještana Rajevog Sela koji su u četvrtak došli u hram da na krsnu slavu obave službu. Podsjetimo, isti hram je oskrnavljen i u decembru 2014., kada je također nepoznati počinitelj obavio veliku nuždu u samom oltaru te na dva druga mjesta u hramu.

Grafiti sličnog sadržaja primijećeni su i na pravoslavnom groblju u obližnjim Drenovcima, gdje su ispisani na dva nadgrobna spomenika, kao i na spomenicima podignutima u čast boraca iz Drugog svjetskog rata u Soljanima i Strošincima.

Kako javlja Radio Dunav, Jakša Šestić, načelnik općine Drenovci, osudio je ovaj vandalski čin, ističući kako se radi o smišljenoj akciji s obzirom da su uvredljivi grafiti osvanuli na više lokacija. Šestić vjeruje da će policija pronaći počinitelje i primjereno ih kazniti navodeći kako će općina pomoći u saniranju štete.

Povodom ovih događaja oglasilo se i Vijeće srpske nacionalne manjine Vukovarsko-srijemske županije, koje je u saopćenju za javnost osudilo ispisivanje prijetećih ustaških grafita i poruka. U saopćenju se ističe zabrinutost zbog odsustva reakcije nadležnih tijela i vlasti. ‘Ni ovom prilikom ne mogu se čuti glasovi i poruke kojim se ovo osuđuje i pozivaju građani na veću toleranciju i zajednički život. S punim pravom očekujemo i zahtevamo od policije Vukovarsko-sremske županije da što pre pronađe neposredne krivce, a sve učesnike u predstojećoj izbornoj kampanji da samo na osnovu pravih poruka i programa zatraže podršku i poverenje građana’, navedeno je u saopštenju VSNM-a, koje je potpisuje predsjednik Svetislav Mikerević.

1/1