Novosti

Kronika

Kopački rit dobro posjećen

Iako su se posledice koronavirusa osetile Park prirode Kopački rit može se pohvaliti da je broj dolazaka posetilaca u ovaj biser prirode bio na razini između 50 do 60 posto od prošlogodišnjih

Fyp5ia6b4cgtu5diborglxi13ww

Većinu čine domaći gosti – Kopački rit (foto Davor Javorović/PIXSELL)

Hrvatska je u julu, u poređenju s nekoliko mediteranskih konkurentskih zemalja ostvarila bolji turistički rezultat dostigavši 50 posto lanjskih dolazaka stranih turista iz istog meseca, a bolje rezultate ima i za sedam meseci s 32 posto lanjskih dolazaka, zaključak je analize nadležnih. Te brojke odnose se na Jadrab, ali razloga za zadovoljstvo imaju i turistički zaposlenici u kontinentalnom turizmu jer ove je godine, zbog pandemije koronavirusa, put mnoge turiste odveo na lokacije koje nisu toliko bile pod medijskog zanimanja.

Jedna od takvih je Park prirode Kopački rit. Iako su se posledice koronavirusa osetile i tamo, taj biser može se pohvaliti da je broj dolazaka posetilaca bio na razini između 50 do 60 posto od prošlogodišnjih čime su u Parku zadovoljni. Ako se ima u vidu da je Kopački rit svoja vrata ponovno otvorio tek 11. maja, i da su praktično od tada posetioci mogli uživati u nedirnutoj prirodi, vožnji brodom, šetnjom Sulejmanovim mostom te razgledavanjem bogatog ptičjeg fonda, razlog za zadovoljstvo još je i veći.

- Naši gosti su uglavnom manje skupine ili pojedinci koji uz obiteljske posjete čine glavninu naših dolazaka, a veliku većinu čine domaći gosti. I dalje najveće zadovoljstvo gostiju izaziva vožnja električnim brodom, uskoro bi u punoj funkciji trebalo biti pristanište na Sakadašu, a također i vožnja vlakom ima sve više pobornika - kaže Ružica Marušić, rukovoditeljica odsjeka za promociju i provedbu projekata.

U nadi da će se uskoro pronaći cepivo protiv koronavirusa, i da će već sledeće godine Park prirode Kopački rit imati posećenost kao u godinama pre pandemije, treba istaknuti da su u Parku u toku radovi na obnovi dvoraca Tikveš koji su u najvećem delu financirani iz sredstava europskih fondova.

Novouređeni i atraktivni prostor bit će multifunkcionalan, i virtualno će posetioce voditi kroz istoriju Parka prirode od 19. veka pa preko dinastija vladara pre i posle svetskih ratova do današnjih dana što će bez sumnje samo dodatno obogatiti ono po čemu je jedna od najvećih prirodnih močvara u Europi najpoznatija, a to je prebogata flora i fauna zbog čega je Park prirode Kopački rit uvršten u Ramsarsku listu močvara svetskog značaja, i predložen za uvrštenje na Listu svetske prirodne baštine UNESCO-a.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više