>

novosti logo

Kronika Kronika
Piše Z.V.

Koprivnica ne da na Gažija

Bivši ministar SR Hrvatske proglašen počasnim građaninom Koprivnice: Iako ga desne stranke demoniziraju, Pavle Gaži još uvijek uživa veliki ugled zbog vođenja Podravke u godinama razvoja

Pavle Gaži, jedan od najpoznatijih koprivničkih antifašista, prijeratni generalni direktor Podravke i ministar unutrašnjih poslova SR Hrvatske, na svečanoj proslavi Dana Grada Koprivnice, proglašen je počasnim građaninom.

Odluku, zbog njegovog doprinosa razvoju podravskog gospodarstva, donijelo je koprivničko Gradsko vijeće nakon tajnog glasanja. Podršku Gažiju dalo je 11 vijećnika iz redova SDP-a i HSS-a, 6 vijećnika je bilo protiv, jedan suzdržan, a jedan je svoj listić učinio nevažećim. Gažija je prethodno predložio odbor za dodjelu javnih priznanja na čijem je čelu aktualni koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić (SDP).

- Iz životopisa Pavla Gažija te razvoja Podravke u vrijeme kada je on bio direktor možemo vidjeti da je on sa svojim idejama, zamislima i vizijama bio osnovna poluga stabiliziranja i razvoja Podravke u modernu prehrambenu industriju. Jedan je od ljudi koji su najzaslužniji za njezin jak i brzi uspon te razvoj Koprivnice i Podravine - navedeno je u kratkom priopćenju Grada Koprivnice.

Na samoj dodjeli Gaži je zahvalio Gradu ali i onima koji su bili protiv njegova izbora. Protiv Gažija se inače u desnim krugovima vodi višegodišnja kampanja demonizacije, te se prenaglašava njegova uloga u borbi protiv političke emigracije. Podsjetio je sve prisutne o počecima industrijskog razvoja Koprivnice i šire okolice. Posebno poštovanjem iskazao je prema starijim generacijama radnika i radnica Podravke koji su je svojim radom učinili najvećom hrvatskom prehrambenom tvrtkom.

- U moje doba Koprivnica se u svakom pogledu razvijala, gradili smo društvene i gospodarske objekte. Tada je u gradu tada bilo deset kranova, najvećim dijelom za potrebe Podravke. To je u ono vrijeme bilo puno. Izgrađene su mnoge ceste i druga infrastruktura. Ovim putem zahvaljujem radnicima koji su podnijeli veliku muku da bi izgradili Podravku. Bez tih radnika ne samo u Podravini nego i Prigorju mi ne bi imali sve ovo što danas imamo - rekao je Gaži koji smatra da bi vlast i privreda trebali surađivati kao u njegovo doba.

Franjo Gaži dobitnik je i nagrade za životno djelo koju mu je Koprivnica dodijelio 2000. godine za vrijeme tadašnjeg gradonačelnika dr. Dražena Sačera. U Podravci je kao generalni direktor radio u razdoblju od 1957. do 1978. godine, kada je od male lokalne pekmezare stvorena jedna od najjačih evropskih prehrambenih tvornica.

1/1