>

novosti logo

Piše I.T.

Koruptivne aktivnosti izvođača radova Plomina C

Slovenska policija jučer je izvijestila da je deset osoba optuženo za prijevaru zbog koruptivnih aktivnosti prilikom pripreme i izgradnje slovenske termoelektrane na ugljen 'Šoštanj 6'  (TEŠ 6). Sumnja se da je ovime počinjena šteta za slovenske građane u iznosu od čak 284 milijuna eura. Slovenska policija odbila je dati više detalja o cijelom slučaju, ali neslužbene informacije koje iznosi Slovenska novinska agencije upućuju da je tvrtka 'Alstom', glavni izvođač radova na projektu TEŠ 6, odgovorna za ovaj koruptivni skandal. Vjeruje se kako je 'Alstom' ovime osigurao financijsku dobit mijenjajući sadržaj ugovora te povećavajući ukupni trošak projekta.

Upravo 'Alstom', zajedno s tvrtkom 'Marubeni', čini konzorcij kojeg je prije nekoliko tjedana HEP odabrao kao preferirane ponuđače za izgradnju termoelektrane 'Plomin C'. Slično kao i za slovensku termoelektranu, Alstom bi trebao biti glavni isporučitelj radova i opreme i za 'Plomin C'.

Nedavno su Zelena akcija i Bankwatch upozorili hrvatsku javnost kako su i 'Alstom' i 'Marubeni' do sada bili više puta osumnjičeni i osuđivani zbog korupcije. TEŠ 6 je već postao poznat po skandalima te je već gotovo svima u Sloveniji jasno da se radi o neisplativom projektu. Početna cijena izgradnje ovog projekta je porasla za čak 100 posto, a postoji bojazan da će se to dogoditi i s termoelektranom 'Plomin C', s obzirom na uključenost 'Alstoma' i 'Marubenija' i njihove prakse koruptivnog djelovanja.

Slovensko iskustvo s TEŠ 6 trebalo bi biti jasno upozorenje za Vladu i HEP da konačno shvate ogroman rizik izgradnje TE 'Plomin C' te da napokon odustanu od ovog štetnog projekta, poručuju iz Zelene akcije i Bankwatcha.

1/1