>

novosti logo

Kronika Kronika

Kraj agonije mještana

Agonija mještana pojedinih sela kod Veljuna koja traje od septembra prošle godine zbog rušenja mosta na Korani mogla bi napokon završiti jer je Vlada RH na sjednici održanoj 26. avgusta donijela odluku o programu obnove i saniranja posljedica elementarnih nepogoda nastalih zbog prošlogodišnjih poplava na putnoj infrastrukturi na području Karlovačke županije.

- Odluka je rezultat niza sastanaka Kluba zastupnika SDSS-a s predstavnicima Hrvatskih cesta, Hrvatskih voda, Ministarstvom obrane RH (MORH) i prijedloga Vladi da donese spomenutu odluku - rekao je šef zastupničkog kluba Mile Horvat, ističući da je odluka vlade isključivo rezultat upornog zalaganja Kluba zastupnika SDSS-a i SNV-a.

Po toj odluci Hrvatske ceste osigurale su deset miliona kuna za provođenje programa sanacije u cilju popravke mosta, a u obrazloženju se navodi da su sredstva u ukupnom iznosu od 136 miliona kuna prvobitno bila namijenjena za saniranje posljedica lanjskih poplava u Vukovarsko-srijemskoj, Požeško-slavonskoj i Brodsko-posavskoj županiji. Kako je procjena realizacije pokazala ukupno manji iznos, od tih će se sredstava realizirati i prioritetni projekt obnove mosta.

Podsjetimo, zbog poplava na području Karlovačke županije 12. i 13. septembra 2014. i velikog vodostaja rijeke Korane došlo je do urušavanja mosta koji povezuje Veljun s Primišljem i Polojem na području grada Slunja. Most je bio drvene konstrukcije, saniran 2013. godine od strane županijske uprave za ceste i prohodan za promet. Taj most sagrađen je prije sto godina, a kako su daske na vrhu bile samo poslagane, most nije bilo teško porušiti. Najbliži zaobilazni pravac je preko Slunja, a obilazak je dugačak 40 kilometara tako da mještani tih naselja dnevno moraju prelaziti po 80 kilometara kako bi izvršili svoje obaveze.

Nakon obraćanja brojnih građana, Klubu zastupnika SDSS-a uputio je prijedlog za obnovu još u oktobru 2014., ali je ona čekala do sada. U razgovorima u MORH-u moglo se čuti da i pored iskazane volje Hrvatska vojske nema tehničko rješenje za postavljanje privremenog mosta preko Korane. Odmah nakon udesa predloženo je da se preko rijeke sagradi pontonski most, ali je nakon izvida pripadnika HV-a zaključeno da je to nemoguće zbog velikih oscilacija vodotoka. A s obzirom na veliki raspon mosta od oko 60 metara, uvećanog za nekoliko desetina metara prilaznog dijela, u obzir nisu mogla doći ni druga inženjerska rješenja.

1/1