Novosti

Kronika

Kрajишници у Чикaгу

Удружeњe ‘Прeлo’ из Чикaгa oдржaлo je шeсту пo рeду кeстeниjaду, a у склoпу цjeлoднeвнoг прoгрaмa oдржaни су и турнири у фудбaлу и бoћaњу, тe крajишкe пaстирскe игрe

Ne7wyrdsk3eywuy8vuk53rvo0ax

Šesta krajiška kestenijada u Chicagu

Udruženje krajiških Srba ‘Prelo’ iz Čikaga održalo je prošle subote šestu po redu kestenijadu. Dok se na imanju crkve Sv. Jovana Krstitelja u čikaškom kvartu Homer Glen širio miris pečenih kestena i pečene domaće, banijske dimljene kobasice, u sklopu cjelodnevnog programa održavali su se i turniri u fudbalu i boćanju, te krajiške pastirske igre - javlja nam Svetozar Dančuo, bivši novinar zagrebačkog ‘Večernjeg lista’.

- Pored kestenijade tokom godine organizujemo još lovačku zabavu i manifestaciju ‘krajiško prelo’ na kojoj se prisjećamo naših starih običaja i starih zanata. Svake godine to su običaji druge regije: Korduna, Like, Banije, Slavonije, Dalmacije, Bosanske Krajine i drugih. Svaka naša manifestacija je i humanitarnog karaktera, jer prikupljamo pomoć za višečlane povratničke porodice u Hrvatskoj, ali i u druge svrhe. U tome dijelu sarađujemo sa organizacijom ‘Srbi za Srbe’. Posebno nam je zadovoljstvo što na naše manifestacije dolazi puno djece i omladine koji se ovdje, iako su rođeni u Americi, upoznavaju sa načinom života svojih predaka - ističe predsjednik ‘Prela’ Petar Kutlić.

Posjetioci iz šire okolice Čikaga i iz okolnih gradova imali su prilike da na kestenijadi vide krajiške pastirske igre za djecu i odrasle kao što su bacanje kamena sa ramena, trčanje u džaku, navlačenje konopca, skok u dalj iz mjesta, prevlačenje palije (toljage) i druge. Gurmanski specijalitet - svježu dimljenu kobasicu pripremili su članovi Udruženja koji su radili u petrinjskom ‘Gavriloviću’, dok su domaće kolače pripremile članice ‘Prela’. Domaćini su pripremili i izložbu rukotvorina, a cijelo događanje odvijalo se uz zavičajnu muziku.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više