Novosti

Kronika

Kритичaр oлуjних врeмeнa

Kaрлoвaчки Пoдoдбoр Прoсвjeтe oргaнизирao je трибину пoсвeћeну књижeвнику и филoзoфу Стaнку Лaсићу, кojи je стao нa стрaну прaвдe и истинe, oсуђуjући свaки oблик нaсиљa и дeструкциje кojи сe прoшириo нa тлу бившe држaвe

Vhc42nd8di6h9cn48x9tmk0wggj

Danko Plevnik i Dragan Grubješić

‘Stanko Lasić ponovo među prijateljima’ bio je naziv književne večeri i tribine posvećene ovom poznatom Karlovčaninu, književniku, povjesničaru književnosti, filozofu, nekadašnjem SKOJ-evcu. Zajednički su je organizirali Knjižnica za mlade i karlovački pododbor SKD Prosvjeta.

- Postavlja se pitanje kako smo mi kao kulturna institucija koja se bavi širenjem srpske kulture i umjetnosti odlučili govoriti o hrvatskom književniku. Odgovor je jednostavan. To je zato što se naše kulture prožimaju, što je Lasić Karlovčanin, a mi svi smo sentimentalno vezani uz ovaj grad i volimo ga. Pored toga što je veliki stvaralac, Lasić je vrlo pošten čovjek. U olujnim vremenima od 1990. godine pa nadalje, on je stao na stranu pravde i istine, osuđujući svaki oblik nasilja i destrukcije koji se proširio na tlu bivše države, doveo do rata i velikih ljudskih gubitaka. To je osuđivao, ne štedeći pritom nikoga, pa ni samog Franju Tuđmana - rekao je u uvodu Dragan Grubješić iz pododbora Prosvjete.

- Lasić je rođen 25. maja 1927. godine. Otac Franjo i brat Bogdan su također bili prosvjetni radnici, ali ih je Stanko nadmašio, jer je postao doktor nauka te sveučilišni profesor. Radio je na Sorboni i u Amsterdamu. Stanko je ‘otac’ suvremene krležologije i smatra se najvećim ekspertom za Krležu. Evropske ideje je uvijek gajio. Počeo je kao SKOJ-evac, a završio kao kozmopolit. Bio je veliki stvaralac i bibliografija o njemu nosi skoro tisuću naslova. Autor je ‘Sukoba na književnoj ljevici‘, knjige koja je uzdrmala bivšu Jugoslaviju, otvarao je brojne teme pa se čak i sukobio sa Krležom, jer ga je smatrao previše režimskim piscem. U srpnju lani proglašen je počasnim doktorom zagrebačkog Sveučilišta, a u penziji je od 30. maja 1992. godine. O Lasiću je odličan esej napisao, također, jedan Karlovčanin, Milan Mirić. Njih su, uz Slavka Goldsteina, u Zagrebu nazivali ‘karlovačkim dečkima’. Lasića je teško jednosmjerno i jednoznačno opisati, ali mislim da je najpreciznije reći da je on energija strasti prema raznim oblastima: istini, Krleži, radu, čitanju, traženju sebe, SKOJ-u - rekao je Lasićev dugogodišnji prijatelj, novinar i publicist, dr. Danko Plevnik.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više