Novosti

Politika

Krivda za Ćuruviju

Udruženja novinara su razočarana jer je Apelacioni sud vratio slučaj prvostepenom umesto da je sam odlučio o presudi. Iako se iz Tužilaštva još nisu oglasili povodom ukidanja presude, na njima je sada da optužnicu isprave. Kakve god ispravke bile, ostaće neodgovoreno na pitanje ko je naručio ubistvo Slavka Ćuruvije u aprilu 1999.

Fq1uybvnwgho123tpsve8xaquun

Slavko Ćuruvija ubijen je prije gotovo dvadeset godina (foto Fondacija Slavko Ćuruvija)

Kad je beogradski Specijalni sud u aprilu 2019. na maksimalne kazne zatvora osudio četvoricu pripadnika nekadašnje Službe državne bezbednosti zbog ubistva vlasnika i novinara Dnevnog telegrafa Slavka Ćuruvije, glavni urednik sajta Cenzolovka Perica Gunjić za Novosti je rekao: ‘Imali su sve vreme ovog sveta da rade sa dokazima što god žele, da zastrašuju svedoke, da kreiraju stvarnost kako su je kreirali 1990-ih i biće malo čudo ako ova presuda opstane.’

I nije opstala. Odlukom Apelacionog suda od pre dva meseca presuda je ukinuta, a slučaj je vraćen na početak. Kao razlog za ovu odluku, koja je nedavno objavljena na sajtu Apelacionog suda, navodi se da je ‘prvostepeni sud prekoračio optužbu uvođenjem NN lica u slučaj’. A to NN lice je, podsetimo, uvedeno zahvaljujući svedočenju Branke Prpe, Ćuruvijine supruge koja je bila sa njim u trenutku ubistva. Prvobitno je za sam čin bio optužen Miroslav Kurak, koji je zajedno sa Radomirom Markovićem, nekadašnjim šefom DB-a, Milanom Radonjićem, šefom beogradskog DB-a i Ratkom Romićem, pripadnikom te službe, osuđen za učestvovanje u ubistvu. Po svedočenju Branke Prpe, lice koje je izvršilo ubistvo ubijeno je nakon 5. oktobra 2000. godine.

Ukidanje presude osudila su novinarska udruženja, uključujući i Evropsku federaciju novinara (EFJ). ‘Naše kolege u Srbiji decenijama se bore protiv nekažnjivosti. Kada su počinioci i dalje na slobodi, bezbednost novinara i sloboda medija je u opasnosti. Mora se istaći da ućutkivanje novinara ne sme proteći bez posledica. Ovaj slučaj već predugo traje’, poručio je predsednik EFJ-a Mogens Bliher Bjeregard.

Udruženja su razočarana jer je Apelacioni sud vratio slučaj prvostepenom umesto da je sam odlučio o presudi. Veruju, međutim, da će ponovno suđenje trajati kraće, iako se iz Tužilaštva još nisu oglasili povodom ukidanja presude. Na njima je sada da optužnicu isprave. Kakve god ispravke bile, ostaće neodgovoreno na pitanje ko je naručio ubistvo u aprilu 1999. Podsetimo da je tada Aleksandar Vučić bio ministar informisanja te da su najkonkretniji koraci u slučaju učinjeni nakon njegovog dolaska na vlast.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više