Novosti

Kronika

Krnjak dobio vrtić

Suradnja Općine Krnjak, Karlovačke županije, Srpskog narodnog vijeća i Ministarstva demografije: U vrtiću Maslačak, koji će djelovati u prostorijama škole Katarina Zrinski, bit će smješteno dvadeset i šestero djece

Large 3

U Krnjaku je otvoren dječji vrtić Maslačak. Tako je općina Krnjak četrnaesta u Karlovačkoj županiji od njih 17, uz pet gradova, dobila vrtić. Vrtić se nalazi u sklopu Osnovne škole Katarina Zrinski. Vrtić je smješten u jednoj od učionica, a ostvaren je saradnjom Općine, Karlovačke županije i Ministarstva demografije te Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade. Načelnik općine Krnjak Dejan Mihajlović rekao je da je vrtić uslov da se zaustavi pad učenika u osnovnoj školi kao i iseljavanje iz ruralnih područja. Vrtić će pohađati jedna grupa djece u dobi od 3 do 7 godina.

- U ovoj grupi će biti sedamnaestoro mališana, a u predškolskoj devet, što je ukupno 26 polaznika, budućih prvašića škole Katarine Zrinski. Općina je sa Srpskim narodnim vijećem uložila oko 155.000 kuna u uređenje prostora, Županija je pomogla po pitanju energenata i ostalih materijalnih troškova. Općina Krnjak će osigurati plaće odgojiteljica tako da smo kroz sinergiju učinili da imamo vrtić u općini u kojoj ga nikad nije bilo. Ministarstvo pomaže s 500 kuna po djetetu i na taj način značajno utječe na smanjenje troškova vrtića za roditelje, koje će smještaj djece koštati 500 kuna za prvo dijete i po 400 kuna za svako sljedeće - rekao je načelnik Mihajlović. Dodao je da stanovnici Krnjaka, posebno oni najmlađi, ne smiju biti zakinuti zato što žive na ruralnom području pa će se Općina potruditi da po sadržaju vrtić bude u razini s gradskima.

Zamjenica župana Vesna Hajsan Dolinar je rekla da je ovo šesti vrtić u Županiji formiran prema modelu suradnje s osnovnim školama. Od 2017. od 17 općina samo ih je pet imalo svoje vrtiće (Rakovica, Vojnić, Draganić, Žakanje, Josipdol), a sada ih ima 14 općina. Generalski Stol i Barilović su otvorile vrtiće u sklopu jedinica lokalne samouprave, a Tounj, Lasinja, Bosiljevo, Saborsko, Cetingrad i Krnjak u okviru osnovnih škola. Sljedeće godine otvorit će se vrtići u općinama Plaški i Netretić. Uz prostor za vrtić uređeno je i dječje igralište. Djeca su povodom otvorenja dobila simbolične poklone, a najviše su ih razveselili romobili koje im je darovao Branko Gorše, poduzetnik iz Žakanja.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više