>

novosti logo

Krnji kineski model

Ako broj novooboljelih nastavi skokovito rasti, lako bi se moglo dogoditi da Srbija po savjetu kineskih kolega u potpunosti primijeni vuhanski model i uvede cjelodnevni policijski sat, iako bi se time omasovio ‘pokret otpora’ protiv Vučićevih diktatorskih mjera

Kad bi pažljivije čitali srpske novine, svi oni koji se u Srbiji i njezinu okruženju zbog uvođenja policijskog sata i zabrane starijima od 65 godina da napuštaju svoje domove nabacuju drvljem i kamenjem na predsjednika Vučića, vladu, a u zadnje vrijeme i na epidemiologe predvođene dr. Predragom Konom, shvatili bi da su svi pogođeni diktatorskim mjerama još dobro prošli. Naime, u izjavama za srpske medije kineski liječnici koji su došli savjetima pomoći svojim kolegama i srpskim vlastima nakon što su se izborili s koronavirusom u Wuhanu, već danima govore da je radi suzbijanja epidemije nužno uvesti cjelodnevni policijski sat kako bi ona i u Srbiji imala vuhanski kraj.

Procjenjujući situaciju u Srbiji nakon što je s ostalim kineskim stručnjacima uz Beograd obišao još nekoliko gradova koji su proglašeni žarištima epidemije, Guo Jubjao, šef pulmologije i intenzivne njege u vuhanskoj sveučilišnoj bolnici, za Tanjug je rekao: ‘Iako su uvedene dobre mere kontrole i prevencije, ubrzano raste broj novootkrivenih slučajeva, zbog čega bi trebalo produžiti policijski čas, a građani treba da shvate da je u njihovom interesu da sarađuju sa vladom i da treba da poštuju sve mere.’ Rekao je da su kineski stručnjaci preporučili koncentraciju resursa, stručnjaka i pacijenata u tzv. korona-bolnicama jer se na taj način postižu bolji rezultati te da su prihvaćeni i ostali njihovi prijedlozi. No upozorio je da ‘velik broj građana Srbije ne nosi zaštitne maske, a na ulicama je previše ljudi, mnogi se ponašaju neodgovorno i zato država treba da uvede policijski čas u trajanju od 24 sata kako bi se sprečilo širenje epidemije’. Nakon obilaska Novog Pazara, isto je ponovio i Peng Džićijang, voditelj kineske stručne skupine za pomoć Srbiji. Pohvalivši odluku srpskih vlasti da policijski sat vikendom produži od petka uvečer do ponedjeljka ujutro, zaključio je da je nužno uvesti cjelodnevni policijski sat dok se potpuno ne zaustavi širenje zaraze.

Epidemiolog Kon nije krio da Srbija nije spremno dočekala pandemiju. S obzirom na to da se decenijama nije za nju pripremala, nije imala ni zlatnu rezervu zaštitne i medicinske opreme. Prvi pokušaji da se oprema nabavi u europskim zemljama uglavnom su propali odmah nakon što su ponajprije članice EU-a redom počele zabranjivati njezin izvoz u zemlje izvan Unije. Stoga su srpske vlasti izlaz potražile u Kini. U međuvremenu je iz Kine sletjelo preko deset aviona punih zaštitne i medicinske opreme, ali i s jednim postrojenjem za proizvodnju zaštitnih maski te dvije mobilne laboratorije ukupnog kapaciteta 4000 testova dnevno. Laboratoriju kapaciteta 3000 testova dnevno kineski stručnjaci već montiraju u Beogradu i ona bi do kraja ovog tjedna trebala početi raditi. Ovih dana iz Kine je stiglo i dodatnih 90.000 testova, a iz SAD-a 6000 i broj dnevno testiranih je upeterostručen, na oko 2500 njih. Srbija je u prvih desetak dana epidemije udvostručila broj respiratora u svojim bolnicama, s oko tisuću na 2000, a ugovorila je i platila isporuku još oko tisuću respiratora. Norveška je prva Srbiji donirala 45 respiratora, a i EU je kupila i donirala njih 75, ali će ih isporučiti nakon što se provede pooštrena izvozna procedura u zemlji njihovog proizvođača. Unija plaća i troškove avionskog prijevoza opreme koja se doprema iz Kine, pa tvrdnje dijela medijskih analitičara da će Brisel kad-tad kazniti Beograd zbog dodatnog jačanja odnosa s Pekingom postaju šuplje jer se srpsko-kineska suradnja u borbi protiv koronavirusa dijelom financira i milijunima eura iz Unijine blagajne.

Bez pomoći iz inozemstva srpski zdravstveni sustav vjerojatno bi se našao u velikom škripcu nakon što se Srbija suočila s masovnim povratkom svojih državljana iz europskih zemalja koje su se prve našle na udaru koronavirusa. U proteklih mjesec dana u Srbiju se vratilo skoro 400.000 njezinih državljana, a tisuće njih već su bili zaraženi koronavirusom. Nakon proglašenja epidemije i uvođenja izvanrednog stanja njih između 70 i 80 tisuća moralo je otići u kućnu izolaciju i samoizolaciju. Tu masu ljudi nemoguće je bilo efikasno kontrolirati. Vladin zdravstveni štab je zbog svega toga punom parom počeo primjenjivati mjere koje su im preporučili kineski stručnjaci. Najrizičnijoj skupini starijih od 65 godina zabranjeno je napuštanje domova, a zdravstveni sustav ubrzano je preustrojen tako što su čitave bolnice pretvarane u korona-bolnice u kojima se liječe teže oboljeli od koronavirusa kako bi ih se izoliralo od bolesnika iz redovnog dijela bolničkog sustava. Liječnici i drugo medicinsko osoblje prebacuju se ne samo iz jednog u drugi sustav, nego se šalju iz svojih matičnih bolnica u one u kojima se pojavio manjak kadra. U nekoliko tjedana u stalni radni odnos primljeno je oko 2500 novih liječnika i medicinskih sestara. Odlukom vlade plaće u zdravstvu u ožujku su povećane za deset posto.

Na prijedlog kineskih stručnjaka hala na Beogradskom sajmu pretvorena je u privremenu bolnicu u kojoj se liječe lakše oboljeli ili oni koji su klinički izliječeni u korona-bolnicama pa čekaju završno testiranje. Privremene bolnice ubrzo su osnovane i u Novom Sadu, Nišu, a sada i u drugim srpskim gradovima u kojima se virus masovnije proširio. Od prošlog tjedna ukinuto je kućno liječenje lakše oboljelih i svi oni moraju otići u privremene bolnice kako bi bili pod neposrednim liječničkim nadzorom, ali i kako bi ih se izoliralo. Uz dosta problema, povećavan je i broj testiranih. Zbog širenja zaraze i intenzivnijeg testiranja utrostručio se i broj dnevno novooboljelih, ali se zadržao na granici od tristotinjak, pa se počeo i lagano spuštati. Stoga je članovima vladinog zdravstvenog štaba rastao optimizam pa su počeli odlagati uvođenje cjelodnevnog policijskog sata. Odgovor epidemiologa Kona na novinarske upite o tome bio je: ‘Previše je ozbiljna ta mera potpunog prekida kretanja da bismo je doneli tako lako. Ona je najpouzdanija, međutim, da bi došao vrlo jasan predlog, moramo svi da se usaglasimo. Lično sam uveren da će takva mera dovesti do naglog prekida transmisije i da će imati najbolje rezultate. (…) Bilo bi bolje da se svi ponašamo kao da je već celodnevni prekid kretanja. To podrazumeva da se samo izađe do prodavnice, i ništa drugo. Na posao, sa posla, i nema drugog kretanja. Onda možda i ne bi morala da se donosi ta mera.’

Paralelno je tekao ‘pokret otpora’ protiv već uvedenog policijskog sata svake noći i vikendom, ali i protiv zabrane starijima od 65 godina da napuštaju svoje domove. Kampanju su predvodili opozicijski Savez za Srbiju, dio medija i javnih osoba te pokoje umirovljeničko udruženje. Vučića se optuživalo da svoju autokratsku vlast pretvara u golu diktaturu, skrivajući se iza borbe protiv koronavirusa. Otvaranje privremene bolnice na Beogradskom sajmu čak je prokazano kao osnivanje konclogora, a uvođenje policijskog sata u pojedinim medijima uspoređivano je s policijskim satom iz vremena nacističke okupacije Beograda i Srbije. Vjerojatno i pod pritiskom te kampanje, iz zdravstvenog štaba neslužbeno se počela najavljivati mogućnost dopuštanja jednosatnog izlaska iz domova starijima od 65 godina za vrijeme trajanja policijskog sata tokom vikenda. No u ponedjeljak je naprasno Sinod SPC-a zatražio od kriznog štaba i vlasti da u nedjelju privremeno ukinu zabranu kretanja i omoguće vjernicima da sudjeluju na uskršnjim liturgijama. Njihov zahtjev su podržale i pojedine opozicijske stranke, a navodno i pojedini akademici i drugi uglednici. Istovremeno je u Nišu, ali i na području čitave južne Srbije, broj novooboljelih drastično povećan, na oko 450 dnevno. U nedjelju je taj broj značajno povećan jer su testiranja pokazala da je od oko 250 korisnika i zaposlenih u Gerontološkom centru Niš njih preko 140 zaraženo koronavirusom. Direktor centra odmah je uhapšen jer je istraga pokazala da je unatoč zabrani dopuštao posjete štićenicima centra, pa i njihove izlaske. Usto je zataškavao prve slučajeve obolijevanja i ustrajao na zajedničkim objedima svih korisnika. Tek kad su prvi oboljeli završili u niškoj bolnici, a neki od njih i preminuli, vanjski nadzor i istraga pokazali su da se u centru dogodio najgori mogući scenarij: koronavirus se raširio u najrizičnijoj skupini starijih korisnika doma. No i u ponedjeljak je broj novooboljelih u Srbiji bio skoro 450, opet zbog njihovog drastičnog rasta u gradovima na jugu zemlje, gdje je i najveći broj povratnika iz inozemstva. Dok je stopa novooboljelih u odnosu na broj testiranih u Vojvodini već danima ispod deset posto, u pojedinim gradovima južne Srbije ona se penje i do 50 posto.

Članovi vladinog zdravstvenog štaba u utorak su jednoglasno odlučili da ne dopuste privremeno ukidanje zabrane kretanja vjernicima kako bi prisustvovali uskršnjim liturgijama, a ni riječ nisu više progovorili o eventualnom dopuštanju starijima od 65 godina da za vrijeme policijskog sata sljedećeg vikenda mogu nakratko prošetati. Više šansi ima odluka da policijski sat bude proširen i da traje od četvrtka uvečer do ponedjeljka ujutro, a ako broj novooboljelih i preminulih nastavi skokovito rasti, lako bi se moglo dogoditi da po savjetu kineskih kolega u potpunosti primijene model iz Wuhana i uvedu cjelodnevni policijski sat, iako bi tom odlukom značajno omasovili ‘pokret otpora’ protiv Vučićevih diktatorskih mjera.

Potražite novi broj tjednika Novosti od petka na kioscima. Informacije o pretplati pronađite ovdje.
1/1