>

novosti logo

Politika / Balkan Politika / Balkan

Krvave Bravnice, rujan 1995.

Zločini na području Donjeg Vakufa, Jajca i Mrkonjić Grada još su bez sudskog epiloga: Beogradski advokat Dušan Bratić prijavio je hrvatskog ministra obrane Tužilaštvu za ratne zločine Republike Srbije

Beogradski advokat Dušan Bratić podnio je kaznenu prijavu protiv hrvatskog ministra obrane i potpredsjednika Vlade Damira Krstičevića zbog ratnog zločina nad civilima srpske nacionalnosti koji su stradali 13. rujna 1995. na cesti Donji Vakuf – Jajce. Prijava je podnesena Tužilaštvu za ratne zločine Republike Srbije, a Krstičević je prijavljen kao tadašnji zapovjednik 4. gardijske brigade HV-a, čiji su vojnici, prema navodima prijave, zajedno s kolegama iz 2. gardijske brigade HVO-a, kod sela Bravnica mitraljirali i raketirali autobus sa srpskim civilima.

Tvrdi se da je u autobusu u trenutku napada bio 81 civil, da su među stradalima starci, žene i djeca, a u napadu ih je ubijeno dvadeset. Poznat je identitet 13 žrtava. Osim napada na autobus, u kaznenoj prijavi se opisuje i pokolj porodice Zeljko, koja je istom cestom bježala u koloni zaprežnih kola. U Bravnicama su i njih dočekali meci, kako se tvrdi u prijavi, pripadnika HV-a i HVO-a. Poginuli su Mihajlo, Đorđe i trogodišnja Jovanka, dok su Jovan, Marinko, Radoslav i četverogodišnji Vojin Zeljko ranjeni.

Na ranije optužbe vezane uz događaje u Bravnicama Krstičević je odgovarao da u trenutku zločina nije bio na tom dijelu ratišta. Bratić ima drugačije mišljenje.

- Irelevantno je gde se nalazio gospodin Krstičević u vreme izvršenja zločina, jer njega ne teretimo da je lično dejstvovao na izbegličku kolonu, niti da je kasnije ubijao preživele. Reč je o komandnoj odgovornosti - tvrdi beogradski advokat.

Jedino je relevantno, dodaje Bratić, je li Krstičević znao za zločin u kojem su navodno učestvovali njegovi vojnici i što je nakon toga poduzeo. Na pitanje zašto je prijavu podnio u Srbiji, a nije čekao da to napravi Tužilaštvo BiH, advokat odgovara da pravosuđe BiH iz političkih razloga neće da to napravi.

- Čekaju da umru svedoci, da hrvatske službe uklone borbena dokumenta i da se izvrše kućne posete svim pripadnicima jedinice jer su potencijalni svedoci, da neki od osumnjičenih preminu i da tako budu uklonjeni dokazi - tvrdi Bratić.

Krstičević je na vijest o Bratićevoj prijavi ustvrdio da u vrijeme na koje se prijava odnosi 4. gardijska brigada, kojom je zapovijedao, uopće nije bila na tom području u BiH. ‘Baš na tom mjestu u tom vremenu 4. gardijska brigada nije bila, ali očito nekom odgovara s vremena na vrijeme aktivirati tako nešto, da destabilizira mene osobno i ovu vladu’, komentirao je Krstičević.

Sva je prilika da će Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije ovu kaznenu prijavu ipak prepustiti kolegama iz BiH, koji će je onda moći staviti na isto mjesto gdje se već desetak godina nalazi gomila dokumenata o ovom zločinu koje im je predao Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Republike Srpske, dakle na dno ladice. Na tom su mjestu i materijali o zločinima koje su pripadnici 4. brigade navodno počinili u Mrkonjić Gradu. Zanimljivo je da ni službena Banja Luka danas ne inzistira na istragama zločina HV-a u akcijama ‘Maestral’ i ‘Južni potez’, a razloge možda treba tražiti u velikom drugarstvu Milorada Dodika i Dragana Čovića.

1/1