Novosti

Društvo

Kuba će do kraja godine cijepiti sve građane svojim cjepivom

Iz kubanskog Instituta Finlay, gdje se razvija cjepivo protiv koronavirusa koje bi u ožujku trebalo ući u treću fazu testiranja na 150.000 volontera, poručuju da oni nisu korporacija kojoj je jedini cilj dobit, nego da u radu kombiniraju humanost, efikasnost i financijsku učinkovitost

Large kuba

Do kraja godine Kuba najavljuje 100 milijuna doza cjepiva (foto Finlay Vaccination Institute)

Kuba je objavila kako će do kraja godine cijepiti sve građane cjepivom koji će sami proizvesti. Tvrde kako mogu napraviti 100 milijuna doza cjepiva Soberana 2. A to je ujedno i prvo cjepivo koje se razvija u Latinskoj Americi.

"Ako sve prođe dobro, ove će godine cijelo stanovništvo Kube biti cijepljeno", rekao je prošlog tjedna novinarima doktor Vicente Vérez, direktor Finlay Vaccination Institute, koje vodi istraživanje.

Vérez je objavio i kako je počela druga faza ispitivanja cjepiva Soberana 2 koje obuhvaća testiranje na 900 volontera, a ako bude uspješno u ožujku će se prijeći u treću fazu koja uključuje 150 tisuća volontera. Dodao je i kako je prednost njihovog cjepiva to što ne treba dodatno hlađenje.

Cjepivo je krajem kolovoza prošle godine počela razvijati farmaceutska grupa BioCubaFarma zajedno s kubanskim institucijama i sveučilištima. Cijeli projekt vodi Institut za cijepljenje Finlay i Centar za molekularnu imunologiju.

Vérez je dodao kako su interes za cjepivo pokazale i druge zemlje poput Vijetnama, Irana i Venezuele.

Osim Soberane 2, institut Finlay razvija i cjepivo Soberana 1, a drugi biotehnološki centri na Kubi razvijaju još dva cjepiva Abdalu i Mambisu.

Kuba je prva zemlja u Latinskoj Americi i Karibima koja ima cjepivo u kliničkoj fazi, potvrdio je José Moya, lokalni predstavnik Svjetske zdravstvene organizacije koji je izrazio zadovoljstvo razvojem istraživanja.

Razlog za optimizam leži i u činjenici da Kuba ima više od 30 godina iskustva u proizvodnji vlastitih cjepiva te proizvodi skoro 80 posto cjepiva iz nacionalnog programa imunizacije u zemlji.

"Kubanska strategija za komercijalizaciju cjepiva kombinacija je humanosti, učinka na zdravlje i potrebe da naš sustav financijski podrži proizvodnju cjepiva i lijekova za zemlju. Mi nismo multinacionalna tvrtka kojoj je financijska dobit na prvom mjestu", rekao je Vérez.

U odnosu na susjedne zemlje, Kuba je prošla relativno dobro kad je riječ o epidemiji koronavirusa. Mjesecima je držala epidemiju pod kontrolom, no početkom godine došlo je do ubrzanog širenja nakon što su otvoreni aerodromi. U zemlji je zaraženo gotovo 20 tisuća osoba, a preminulo ih je manje od 200.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više