Novosti

Kronika

Kулт Штиљaнoвићa

У Kнeжeвим Винoгрaдимa oбeлeжeнa слaвa: Kулт свeтoг Стeфaнa Штиљaнoвићa зaживeo je у српскoм нaрoду joш зa врeмe дeспoтoвoг oвoзeмaљскoг живoтa, a пoгoтoвo нa пoдручjу Бaрaњe

Large 4

Episkopi u hramu Vavedenja Presvete Bogorodice u Kneževim Vinogradima

Arhijerejskom liturgijom u hramu Vavedenja Presvete Bogorodice u Kneževim Vinogradima, 16. oktobra proslavljena je Eparhijska slava Svetog despota Stefana Štiljanovića. Liturgiju povodom slave Eparhije osečkopoljske i baranjske predvodio je episkop zvorničko-tuzlanski Fotije uz sasluženje arhijereja pakračko-slavonskog Jovana, dalmatinskog Nikodima, valjevskog Isihija, remezijanskog Stefana, osečkopoljskog i baranjskog Heruvima te sveštenstva i monaštva iz više eparhija. Nakon osvećenja slavskog kolača i koljiva, episkop Heruvim zahvalio se na dolasku svim prisutnim predstavnicima crkvenog, političkog i društvenog života kao i vernom narodu, i čestitao im eparhijsku slavu.

- Nažalost, Baranja kao i ostali delovi naše eparhije suočeni su sa raznim iskušenjima, ali današnji sabor ovde govori nam da ništa nije izgubljeno, da nada uvek postoji, da uvek u tome duhu treba da mislimo i da razmišljamo. Baranja nije zaboravljena, ona je duboko u našim srcima, duboko u našim mislima - istakao je episkop Heruvim. Vladika Fotije se osvrnuo na žitije Svetog Stefana Štiljanovića.

- Uvek se kod vladike Heruvima osećamo prijatno, oseća se njegova toplina, oseća se njegova bezazlenost. Zaista se radujem da ste dobili pravog vladiku ovde iz vašega kraja, koji s vama deli dobro i zlo - rekao je episkop Fotije. Slava Eparhije osečkopoljske i baranjske prvi put je proslavljena 1991. godine, a na području ove Eparhije, tačnije u Karancu, nalazi se i hram posvećen ovom svetitelju. Njegov kult zaživeo je u srpskom narodu još za vreme despotovog ovozemaljskog života, a pogotovo na području Baranje.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više