Novosti

Kronika

Kултурa, инфoрмисaњe и пoeзиja

Пeсничкo вeчe у oргaнизaциjи вукoвaрскoг пoдoдбoрa СKД Прoсвjeтa: Црнoгoрски пeсник, нoвинaр и публицистa Слoбoдaн Вучинић прeдстaвиo сe Вукoвaрцимa

Zq3s464zixwax3k1phwonch07yp

Slobodan Vučinić

Vukovarski pododbor Srpskoga kulturnog društva Prosvjeta organizovao je u Ružičkinoj kući u Vukovaru pesničko veče posvećeno Slobodanu Vučiniću, crnogorskom pesniku iz Podgorice. Vučinić u gradu na Dunavu i Vuki ima rodbinu, pa je tako došlo do poznanstva, susreta i gostovanja u vukovarskoj Prosvjeti.

- Slobodan Vučinić je istaknuti crnogorski pesnik koji ima snage da kaže da je srpskog porekla kao što je to govorio i Njegoš - kaže predsednik Prosvjetina pododbora Milenko Živković, koji je izrazio zadovoljstvo uspostavljenom saradnjom i nadu da će ona biti nastavljena, šta će obogatiti vukovarske kulturne sadržaje.

Slobodan Vučinić je pisac, novinar i publicista rođen 1947. godine u Pavinom Polju, mestu između Bijelog Polja i Pljevalja. Piše poeziju, prozu i književnu kritiku. Objavio je 20 knjiga stihova, među njima i ‘Pogano je pričati’, ‘Pod pragom zakopano’, ‘Moja zemlja’, ‘Trnosplet’, ‘Nema pravog melema’… Dobitnik je brojnih književnih priznanja, uz ostalo i nagrada ‘Risto Ratković’, Limskih večeri poezije, ‘Blažo Šćepanović’, Vukovih lastara, ‘Radovan Zogović’. Prevođen je na makedonski, poljski, ruski i albanski jezik. Član je Udruženja književnika Crne Gore.

- Moje pesme govore pre svega o čoveku i životu, a onda su tu i zavičaj, rodni dom, ljubav i otadžbina - kaže Vučinić, koji se poezijom bavi od svoje 17. godine. Iako je diplomirao književnost u Beogradu i Skoplju, zanimljivo je da je čitav svoj radni vek proveo u vojsci.

- Ponosan sam na taj posao, jer sam čitavo to vreme radio na poslovima kulture i informisanja. Vojska je bila jedno specifično društvo i sa puno nostalgije govorim o njoj - kaže Vučinić.

Pored redovne delatnosti, uporedo se bavio i novinarstvom, pa je četiri godine bio dopisnik Borbe iz Pljevalja, dopisnik YU-info kanala, dugogodišnji saradnik Pljevaljskih novina, Radio Pljevalja i Radio Titograda. Poslednjih deset godina radnog veka profesionalno je bio zaposlen u listu Vojska, a bio je dopisnik i svih podgoričkih vojnih listova. O pesmama Slobodana Vučinića govorio je Đorđe Nešić, pesnik iz Bijelog Brda.

- Slobodan Vučinić crpi svoje poetsko ishodište u usmenoj književnosti, kako u lirskoj tako i u epskoj. Tu se javljaju pesme koje nas podsećaju na lirske narodne pesme, ali piše i pesme u desetercu koje na asociraju na epiku u kojoj povremeno zazvuči i Njegoš, ali možemo čuti i odjek poetike Matije Bećkovića. Vučinić je pesnik zavičaja i najbolji je tamo gde je tematski i jezički vezan uza svoj zavičaj. Kad piše zavičajnom leksikom severne Crne Gore na teme koje su mu vrlo bliske, a to su teme patrijarhalnog sveta koji je nepovratno potonuo, doseže svoje poetske vrhunce - zaključio je Nešić.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više