Novosti

Politika

Kundačenje u zastari

Uoči drugog kruga izbora Županijsko državno odvjetništvo se dosad rijetko viđenom brzinom očitovao o istražnom zahtjevu protiv zadarskog župana Božidara Longina

Large intrigator  tamara

Od nosača torbi u aferi Fimi medija do pozicije župana – Božidar Longin (foto Marko Lukunić/PIXSELL)

Iako domaće pravosuđe odlikuje sve osim brzine, samo desetak dana trebalo je Županijskom državnom odvjetništvu iz Zadra da se očituje o istražnom zahtjevu koji su protiv Božidara Longina, svjedoka u aferi Fimi medija i pretendenta na još jedan mandat zadarskog župana, podnijeli pripadnici Akcije mladih.

Ta je stranka, na čelu s vijećnicom Marjanom Botić, uoči prvog kruga lokalnih izbora zadarskom ŽDO-u dostavila dokumentaciju i pisana svjedočanstva u kojima stoji da je Longin u prosincu 1991., tada kao pripadnik vojne policije, premlatio dva privedena hrvatska vojnika, zbog čega je jedan postao invalid. "Njihova svjedočanstva su užasna, to se ne može čitati. Jedan je dobio više od 50 udaraca kundakom puške u glavu i leđa. Udaran je dok se nije onesvijestio... Posebno smo šokirani činjenicom da se radi o dokumentima hrvatskih tajnih službi i Ministarstva obrane, zajedno s područnim ispostavama u Zadru. Svi oni gotovo punih 30 godina raspolažu ovim saznanjima i nitko do danas ništa nije poduzeo", rekla je Botić, naglasivši da se radi o kaznenim djelima koja se svrstavaju u zločine iz rata za koje nema zastare.

Iz ŽDO-a su poručili da se na temelju dostavljene dokumentacije ne može govoriti o ratnom zločinu, već o mogućem prekoračenju ovlasti u obavljanju službene dužnosti. "Da se i radi o sumnji na neko prekoračenje ovlasti, za takva djela ŽDO nije nadležan, a odavno je nastupila i zastara za moguće pokretanje kaznenog progona", obznanili su iz te institucije uoči drugog kruga izbora u kojem se Longin, s nadmoćnom prednošću od 43,3 posto, natječe protiv nezavisnog Ivice Žuvele.

Marjana Botić, koja je zbog straha od osvete zatražila policijsku zaštitu, Novostima je poručila kako ne može komentirati brzinsku reakciju ŽDO-a jer je "postupak još u tijeku". Akcija mladih trenutno nadopunjava prijavu s novim dokumentima. U istom navratu zadarski ŽDO nazvala je "polugom političkih pritisaka", uz konstataciju da im ta institucija nikad ranije nije "odgovorila na bilo koju prijavu, a da nije prošlo barem godinu-dvije".

Dok iz Akcije tvrde da im je dokumentaciju dostavio nepoznati izvor, i to "vjerojatno u sklopu unutarstranačkih razračunavanja u HDZ-u", lokalni mediji spekuliraju da se radi o bivšim pripadnicima obavještajne zajednice s kojima je Longin u sukobu.

Božidar Longin ranije je bio osuđivan zbog nasilničkog ponašanja. Početkom 2000-ih proglašen je krivim jer je kao zadarski dožupan nokautirao opernog pjevača, koji je odbio pjevati himnu na otvorenju prvenstva u jedrenju. Tada su mu kao olakotne okolnosti uzeti "njegova pozitivna prošlost i sudjelovanje u Domovinskom ratu".

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više