Novosti

Politika

Kupus-koaliranje

Nova lica na pulskoj političkoj sceni poljuljala su dugogodišnju vladavinu IDS-a, što se već sad vidi u prošaranosti tamošnjeg Gradskog vijeća. Za gradonačelnički mandat u nedjelju će se boriti IDS-ova Elena Puh Belci i nezavisni Filip Zoričić

Large pxl 270521 33044241

Filip Zoričić (foto Srećko Niketić/PIXSELL)

Nova lica na pulskoj političkoj sceni poljuljala su dugogodišnju vladavinu IDS-a, što se već sad vidi u prošaranosti tamošnjeg Gradskog vijeća koje će imati 21 člana. IDS ima osam vijećnika, po četiri imaju Nezavisna lista Filipa Zoričića i platforma Možemo!, po tri SDP i dva HDZ. Za gradonačelnički mandat u nedjelju će se boriti IDS-ova Elena Puh Belci i nezavisni Filip Zoričić koji je automatski očekivao podršku od Možemo! i SDP-a.

No dok mu je podrška od SDP-a pristigla, pulski Možemo! je isprva odlučio da neće poduprijeti nikog u drugom krugu, tvrdeći da Zoričić ne može doista promijeniti način vladanja Pulom. Nekoliko dana kasnije pristali su na kompromis kroz prijedlog međustranačkog sporazuma o postizbornom formiranju većine u Gradskom vijeću. Pregovori Možemo! sa listom Filipa Zoričića i SDP-om su u toku, a jedan od uvjeta za suradnju je da potpisnici ovog sporazuma ne smiju koalirati s IDS-om i/ili HDZ-om. Ukoliko pregovori uspiju, koalicija će imati 11 vijećnika, a IDS će ih, tek ukoliko koalira s HDZ-om, imati deset. Sklapanje većine dodatno je neizvjesno za sve strane jer će u Puli najesen biti dopunski izbori za predstavnika srpske nacionalne manjine, kao 22. vijećnika.

Zoričić je poznat kao ravnatelj gimnazije. Na političku scenu stupio je bez iskustva, premda je u mladosti bio član HDZ-a, a potom Ladonje. IDS mu spočitava konzervativni svjetonazor, druženje s predstavnicima Katoličke crkve i postavljanje kršćanskih simbola u gimnaziji.

Političkim programom njegove liste dominiraju teme poduzetništva, a najviše se ističe uvođenje aplikacije za transparentnost gradskih troškova. U intervjuu za Nacional je izjavio da je IDS mnogo napravio za Pulu i Istru, ali da ta stranka godinama tavori na "starim zaslugama". No razlika između njegovih i IDS-ovih ideja je neznatna jer se privatizacija javnih dobara, core business IDS-a, teško može podvesti pod nekakav slavan period vladajuće stranke na poluotoku.

Ukoliko pak pobijedi IDS-ova kandidatkinja, a Možemo!, Zoričić i SDP uspiju formirati većinu, koalicija će biti u prednosti jer IDS neće moći provoditi odluke bez podrške Gradskog vijeća. Sve prognoze o formiranju većine u Puli podložne su promjeni, možda čak i do izlaska ovog broja Novosti.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više