>

novosti logo

Piše N.J.

Oskrnavljeno spomen-obilježje žrtvama ustaškog terora u Kusonjama

Po iskazima svjedoka, vandal je kamenom razbijao spomen-ploču sve dok ga mještani sela kraj Pakraca nisu zaustavili vikom

Nepoznati počinilac u večernjim satima 19. decembra pokušao je razbiti spomen-ploču i oskrnaviti mjesto stradanja Srba u Drugom svjetskom ratu u selu Kusonje kod Pakraca. Po iskazima svjedoka, vandal je donesenim kamenom razbijao ploču sve dok ga mještani koji žive u blizini nisu zaustavili vikom, nakon čega se udaljio.

Spomen-ploča nalazi se na mjestu bunara u koji su pobacani posmrtni ostaci 156 žrtava pokolja počinjenog 13. avgusta 1942. godine. Tog dana u Kusonjama je stradalo ukupno 520 srpskih civila, što mještana, što izbjeglica s područja oko Kozare.

- Vijeće srpske nacionalne manjine Požeško-slavonske županija najoštrije osuđuje vandalski čin pojedinaca u vjeri da se ovakvi događaji više neće ponavljati. Ističemo nadu da ovakvi nerazumni postupci neće ugroziti kvalitetan nivo međuljudskih i međunacionalnih odnosa u Kusonjama i Pakracu - rekao je predsjednik Vijeća Nikola Ivanović.

U izjavi za Novosti Ivanović je istaknuo da je slučaj prijavljen policiji koja je potom izišla na teren.

- Vandalski akt najvjerojatnije je reakcija na komemoraciju održanu 14. decembra povodom Dana stradanja i egzodusa Srba zapadne Slavonije i Bilogore, koji zajednički organiziraju sva četiri VSNM-a zapadne Slavonije, svake godine u drugoj županiji - zaključio je on.

1/2