>

novosti logo

Kronika Kronika

Lakši život u prikolici

Pomoć Srpskog narodnog vijeća mještanu Biljana Donjih: Bogdanu Lakiću dostavljeni su grijač za vodu i crpka za dopremu vode iz obližnjeg bunara

Bogdan Lakić jedan je od brojnih ljudi koji se suočavaju sa stambenim i zdravstvenim problemima. Kao vozač radio je u Rijeci, u podružnici ‘Maraske Zadar’, stekavši 25 godina radnog staža, a 1988. dobio je otkaz kojeg je sudski neuspješno osporavao 16 godina. U međuvremenu je zbog nemogućnosti plaćanja stana izgubio stanarsko pravo i vratio se u Biljane Donje na području Benkovca odakle su mu bili roditelji. Kuća je znatno oštećena u ratu. Nema prozore ni vrata, vodu ni struju, a i krov prokišnjava. Zbog života u takvim uvjetima i oštećenja kičme, ugroženo je njegovo zdravlje, zbog čega je slabije pokretan i ne može raditi fizičke poslove koji su mu dosad omogućavali preživljavanje.

- S Bogdanom Lakićem sam došla u kontakt u martu ove godine preko njegovog prijatelja Mladena Lakića koji nam se javio u njegovo ime i nabavio mu je kamp-kućicu u kojoj je privremeno smješten – kaže Tatjana Dragičević iz Odjela za humanitarna i socijalna pitanja Srpskog narodnog vijeća.

S obzirom da Lakić nema nikakva primanja i da je slabije pokretan, nije bio u mogućnosti otići u Benkovac pa se Dragičević obratila Centru za socijalnu Skrb i Centru za pomoć i njegu Sv. Ante iz Benkovca s molbom da njegovi zaposlenici izađu na teren i pomognu Bogdanu da ostvari pravo na zajamčenu minimalnu naknadu i liječenje.

Predstavnici obiju institucija izašli su na teren i omogućili Bogdanu privremeni smještaj radi oporavka u Domu ‘Maslina’ u Benkovcu. Nakon povratka iz doma, iz Centra za pomoć i njegu Sv. Ante dostavljat će mu obroke, a Centar za socijalnu skrb omogućit će mu ostvarivanje novčane naknade.

Osim toga, SNV je izdvojio 2.200 kuna, a za ovaj novac su predsjednica VSNM-a Zadarske županije Rajka Rađenović i tajnik u Veselko Ćakić kupili grijač za vodu i hidropak (crpku) za vodu iz bunara, koji će poboljšati njegove životne uslove. ‘To je primjer koji pokazuje daje neophodno povezivanje svih institucija u komunikaciji i djelovanju’ – kaže Tatjana Dragičević. Bogdan Lakić je zahvalan SNV-u.

- Čekaju me specijalistički pregledi. Pokušat ću dobiti rješenje za odlazak u prijevremenu starosnu mirovinu iako sam rođen 1956. pa još nemam 65 godina, ali imam 25 godina staža - kaže Bogdan Lakić. Ima još jednu želju, a to je da kuća u Biljanima Donjim bude osposobljena za stanovanje.

– Trebalo bi popraviti krov i sagraditi kupatilo kako bih mogao normalno živjeti. Sada imam smještaj u kamp-prikolici i to je dobro preko ljeta, ali kad zimi zapuše bura koja nekad i krovove nosi, onda je kuća ipak prikladnija – kaže Bogdan. Humanitarnu akciju za Novosti je komentirao i Veselko Ćakić.

- Te su akcije potrebne, ali najugroženijima treba donirati ciljano i to ne novac, nego one stvari koje su potrebne za osnovne životne potrebe. Čovjek nije imao vode, pa su mu donirani pumpa i bojler da može koristiti vodu iz bunara – kaže Čakić.

1/1